Indija je spremna da lansira e-rupiju

Indija je spremna da lansira e-rupiju

Rezervna banka Indije (RBI) saopštila je u petak da će u bliskoj budućnosti započeti pilot lansiranje dugo očekivane digitalne valute Centralne banke (CBDC), ili e-rupije, za specifične slučajeve.

„Trenutno smo na čelu prekretnice u evoluciji valute koja će presudno promijeniti samu prirodu novca i njegove funkcije“, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Digitalna rupija je srodna suverenoj papirnoj valuti, ali ima drugačiji oblik, razmjenjiva u skladu sa postojećom valutom i biće prihvaćena kao sredstvo plaćanja, zakonito sredstvo plaćanja i sigurno sredstvo za čuvanje vrijednosti, navodi RBI.

„Konceptna beleška takođe razmatra ključna razmatranja kao što su izbor tehnologije i dizajna, moguća upotreba digitalne rupije i mehanizmi izdavanja, između ostalog“, dodao je regulator.

RBI očekuje da će digitalna rupija smanjiti troškove izdavanja novca i transakcija, pošto globalni monetarni regulatori sada nastoje da popularišu prihvatljiviji elektronski oblik valute usred sve manje upotrebe papirne valute.

Maloprodajni CBDC, koji je namenjen za poravnanje međubankarskih transfera i povezanih veleprodajnih transakcija, potencijalno će biti dostupan svima – privatnom sektoru, nefinansijskim potrošačima i preduzećima.

Veleprodajni CBDC, koji predstavlja elektronsku verziju gotovine prvenstveno namenjenu maloprodajnim transakcijama, dizajniran je za ograničen pristup odabranim finansijskim institucijama.

Koncept RBI kaže da će e-rupija ojačati indijsku digitalnu ekonomiju, poboljšati finansijsku uključenost i učiniti monetarne i platne sisteme efikasnijim.

Za više priča o ekonomiji i finansijama posetite poslovni deo RT-a