Dvoje poginulih kada su demonstracije širom Irana ušle u 4. nedjelju

Dvoje poginulih kada su demonstracije širom Irana ušle u 4. nedjelju

Antivladine demonstracije izbile su u subotu na nekoliko lokacija širom Irana, dok su najduži protesti u godinama protiv duboko ukorenjene teokratije ušli u četvrtu nedelju. Najmanje dve osobe su poginule.

Učesnici marša su uzvikivali antivladine parole i vrtili marame u znak odbacivanja prinudnih verskih pravila oblačenja. U nekim oblastima, trgovci su zatvorili prodavnice kao odgovor na poziv aktivista na komercijalni štrajk ili da zaštite svoju robu od oštećenja.

Protesti su izbili 17. septembra, nakon sahrane 22-godišnje Mahse Amini, Kurdkinje koja je umrla u pritvoru iranske policije za moral. Amini je priveden zbog navodnog kršenja strogih islamskih pravila oblačenja za žene. Od tada su se protesti proširili širom zemlje i bili su praćeni žestokim obračunima, u kojima je, kako se procenjuje, ubijeno na desetine, a stotine uhapšeno.

U gradu Sanandaj u sjevernom regionu sa većinskim kurdima, jedan muškarac je ubijen u subotu dok je vozio automobil na glavnoj saobraćajnici, saopštili su monitori za ljudska prava. Kurdistanska mreža za ljudska prava sa sedištem u Francuskoj i Organizacija za ljudska prava Hengav saopštile su da je muškarac upucan nakon što je trubio bezbednosnim snagama stacioniranim na ulici. Hukanje je postalo jedan od načina na koji aktivisti izražavaju građansku neposlušnost. Na snimku koji kruži internetom vidi se kako se ubijeni čovek svalio preko volana, dok su izbezumljeni svedoci vikali u pomoć.

Poluzvanična novinska agencija Fars, za koju se veruje da je bliska elitnim paravojnim snagama, Islamskoj revolucionarnoj gardi, saopštila je da je šef policije Kurdistana demantovao izveštaje o korišćenju metka protiv demonstranata.

Fars je tvrdio da su ljudi u ulici Pasdaran u Sanandaju rekli da je žrtva upucana iz unutrašnjosti automobila bez detaljnijeg objašnjenja. Ali fotografije mrtvog čoveka pokazuju da je upucan sa leve strane, što znači da verovatno nije pogođen iz unutrašnjosti automobila. Može se videti kako krv curi niz unutrašnju stranu vrata na vozačevoj strani.

Drugi demonstrant je ubijen nakon što su snage bezbednosti ispalile pucnje da rasteraju masu u gradu, a 10 demonstranata je ranjeno, saopštili su posmatrači prava.

Generalni štrajk je primećen na glavnim gradskim ulicama usred pojačanog prisustva obezbeđenja, a demonstranti su palili gume u nekim delovima. Patrole su sprečile masovna okupljanja u Sanandaju, ali su izolovani protesti nastavljeni u gusto naseljenim delovima grada.

Demonstracije su takođe prijavljene u glavnom gradu Teheranu u subotu, uključujući male u blizini Tehnološkog univerziteta Šarif, jednog od vodećih iranskih centara za učenje i poprište nasilnog gušenja vlade prošlog vikenda. Vlasti su zatvorile kampus do daljnjeg.

Slike na društvenim mrežama pokazuju da su protesti održani iu severoistočnom gradu Mašhadu.

Drugi protesti izbili su na Univerzitetu Azad u severnom Teheranu, u drugim delovima glavnog grada i na gradskoj čaršiji. Mnoge prodavnice su zatvorene u centru Teherana i u blizini Teheranskog univerziteta.

Predsednik Ebrahim Raisi na sastanku sa studentima sa univerziteta Al-Zahra u Teheranu ponovo je naveo da su strani neprijatelji odgovorni za podsticanje protesta. On je izneo tvrdnju bez davanja pojedinosti ili pružanja bilo kakvih dokaza.

„Neprijatelj je mislio da može da ostvari svoje želje na univerzitetima, a da nije svestan da su naši studenti i nastavnici svesni i da neće dozvoliti da se ostvare isprazni planovi neprijatelja“, rekao je on.