Hiljade protesta održano je u Grčkoj zbog nesreće sa vozom

Hiljade protesta održano je u Grčkoj zbog nesreće sa vozom

U Grčkoj su u nedelju održane još jedne demonstracije u vezi sa smrtonosnom železničkom nesrećom 28. februara u Tempeu, koja je odnela živote 57 ljudi, prenosi Katimerini.

U centru Atine, prema podacima grčke policije, protestovalo je više od 20.000 ljudi.

Demonstranti su marširali centralnim ulicama da bi se okupili ispred zgrade parlamenta.

Glavni zahtev demonstranata bio je da se ne skriva tragedija u Tempeu, da se počinioci privedu pravdi i preduzmu neophodne mere bezbednosti.

„Nećemo to ostaviti tako. Ovaj zločin ne bi trebalo da ima rok zastarelosti, nećemo dozvoliti da se zaboravi. Svi ćemo postati glas naših mrtvih“, rekao je Dimitris Kutsubas, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunistička partija Grčke.

Nakon obraćanja usledio je umetnički program.

Pored Atine, demonstracije su održane i u Solunu, Larisi i Haniji.

Članice sindikata, studenti, članovi klubova, organizacije žena, pripadnici vanparlamentarnih levih snaga i građani održali su danas protestni skup i prošetali centralnim ulicama Soluna zbog katastrofe. Pod sloganom „ovaj zločin neće biti zaboravljen“, učesnici mobilizacije izneli su zahteve da se ovakva tragedija ne ponovi i da se svi odgovorni privedu pravdi.

U Larisi se održava novi miting sa velikim brojem učesnika u organizaciji Centra za rad Larisa, uz učešće više ekipa i školaraca. Mladi i radnici protestuju zbog nesreće u Tempeu, uzvikujući antivladine parole i zahtevajući protiv privatizacije i politike koja se sprovodi.

U Haniji je održan protestni skup protiv tragedije u Tempeu uz učešće predstavnika partija, studentskih organizacija i građana. Učesnici mobilizacije okupili su se na trgu opštinske Agore grada i, nakon pozdrava organizatora, prodefilovali glavnim ulicama grada.

Kako je saopšteno, desetine hiljada ljudi marširalo je u sredu u Atini i drugim grčkim gradovima u znak protesta nakon najgore vozne katastrofe u zemlji, koja je otkrila značajne nedostatke u sistemu bezbednosti na železnici.