Govori u vrednosti od skoro 100 milijardi dolara potpisani na SPIEF-u 2022

Govori u vrednosti od skoro 100 milijardi dolara potpisani na SPIEF-u 2022

Predstavnici preko 130 zemalja, uključujući „neprijateljske države“, prisustvovali su godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.
25 . Peterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF 2022), održan od 15. do 18. juna u Rusiji, rezultirao je sporazumima u vrijednosti od 5,6 biliona rubalja (97 milijardi dolara), što je 30 odsto više nego prošle godine (3,8 biliona rubalja).

Tokom četvorodnevnog događaja potpisano je preko 690 ugovora. Uprkos napetoj političkoj situaciji u vezi sa ruskom vojnom operacijom u Ukrajini, ove godine na forumu su učestvovali zvaničnici i privrednici iz više od 130 zemalja, uključujući predstavnike svih „neprijateljskih država“ koje su uvele sankcije Rusiji.

Poslovni program foruma obuhvatao je 214 događaja i fokusirao se na ruska i globalna ekonomska i socijalna pitanja i tehnologiju. Predsjednici Egipta, Kine i Kazahstana učestvovali su na plenarnoj sednici foruma zajedno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema rečima Antona Kobjakova, Putinovog savjetnika i šefa Organizacionog komiteta SPIEF-a, forum je prikazao „ekonomski suverenitet“ Rusije i istakao važnost platforme na međunarodnom nivou.

„Čini nam se da je najvažnija stvar koju je SPIEF pokazao samodovoljnost i ekonomski suverenitet Rusije“ i da zemlja nije podložna „spoljnim pritiscima i ucjenama“, rekao je Kobjakov.

„SPIEF je potvrdio status globalno tražene platforme za razgovore o pitanjima svijetskog poretka. Ovo je važno jer je svijet već postao multipolaran.

Među glavnim ugovorima potpisanim na forumu ove godine bio je tehnički sporazum o isporuci gasa između glavnog ruskog izvoznika gasa, Gasproma, i Kineske nacionalne naftne korporacije (CNPC).

Gazprom i KazakGaz dogovorili su se da povećaju preradu kazahstanskog gasa u Rusiji. NOVATEK je najavio planove za izgradnju mini fabrike za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (LNG) u svojoj fabrici u Toljatiju, na zapadu Rusije. Rosatom je potpisao ugovor sa Jakutijom o izgradnji pilot mini-nuklearne elektrane, koja će biti puštena u rad 2030. godine.

Rusija i Donjecka Narodna Republika zaključile su sporazume o trgovinskoj, ekonomskoj, naučno-tehničkoj i kulturnoj saradnji. Takođe, Rusija i Egipat potpisali su dvogodišnji sporazum o saradnji koji se fokusira na borbu protiv terorizma, ekstremizma i „zloupotrebe virtuelne valute“, kao i na bezbjednost transporta, prava privrednika i zaštitu životne sredine.

izvor RT