Plaže prazne, prihodi ni približni onima iz 2019.

Plaže prazne, prihodi ni približni onima iz 2019.

Kako prenosi Pobjeda, jun je iznevjerio sva očekivanja i, kako tvrde budvanski hotelijeri, rezultati nijesu ni približni onima iz 2019. godine. Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok na plažama ,,zjape“ prazne ležaljke, koje se pune samo vikendom. Biće puno od 15. jula do 15. avgusta ali to ne može da nadomjesti cijelu godinu koja je, kako tvrde, i dalje godina u kojoj se osjećaju posljedice korone, kao i globalne krize izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini.

Po statistici u Budvi boravi 17.470 gostiju od čega je njih 9.287 u privatnom a 7.897 u hotelskom smještaju. Kako su kazali Pobjedi iz Turističke organizacije Budva u hotelskom smještaju najbrojniji gosti su iz Srbije, Njemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

Prema podacima iz sistema za prijavu boravka TOB-a ukupan broj dolazaka na dan 15. juna iznosi 9.287. Najbrojniji gosti su iz Rusije, Ukrajine, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske, Njemačke, Poljske, Kazahstana i Velike Britanije.

Iz TO Budve ističu da još uvijek nijesu dostigli nivo iz 2019. godine, a što se tiče špica i postsezone očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.Predsjednik Udruženja hotela Crne Gore Nikola Pejović ističe za Pobjedu da imaju mnogo manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati Ukrajince i Ruse koji borave u zakupljenim stanovima.
Podbacila je sezona debelo. Slaba je posjećenost u malim i srednjim hotelima, a vidim da se žale i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, su puni jer oni daju ,,dumping“ cijene koje su u rangu sa tri i dvije zvjezdice. Gosti su sada manje budžetni. Ima i bogataša ali oni odsjedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu… – tvrdi Pejović koji je vlasnik hotela ,,Grbalj“ i u njegovom objektu je popunjenost samo 50 odsto.

Tvrdi da ima dosta ponude izdavanja privatnih vila, kuća, apartmana i stanova na dan, ali da gostiju nema.

„U razgovoru sa vlasnicima smještaja saznao sam da nijesu zadovoljni i da daju manje cijene, ali da gostiju nema. Vidite po autobusima koji dovoze turiste, evo trenutno u Budvi imate samo pet autobusa. Kriza je sve promijenila, malo će sezona biti ,,čupava“ – tvrdi Pejović i procjenjuje da je vrlo loše.

Biće puno od 15. jula do 15. avusta, ali to ne može da nadomjesti cijelu godinu, neka nadležni ne zamjere, ali sada nijesmo ni na 50 odsto od 2019. godine – poručio je Pejović.

Vlasnik hotela ,,Mažestik“ Ivan Ivanović takođe kaže da popunjenost hotela nije kao rekordne 2019. godine i da su im u junu boravili uglavnom ozbiljni stariji ljudi iz Zapadne Evrope, Skandinavije i Izraela.Bojim se ćemo ovim vidom vođenja turizma, tj. nepostojanjem strategije izgubiti predsezonu i postsezonu – kazao je Ivanović.Tvrdi da je njegov hotel na 90 odsto popunjenosti i da se bliže rezultatima iz 2019. godine međutim ističe da je maj bio bolji.Što se tiče problema radne snage donekle se riješio zbog toga što su se, kako tvrdi, plate u odnosu na prošlu godine povećale više od 30 odsto. Sada sobaricu ne možete da nađete ispod 800 do 900 eura. Mi imamo stalne radnike koje plaćamo i zimi kada nam ne trebaju – kazao je Ivanović.

Dodaje, takođe, da zbog velikog broja Ukrajinaca koji u Budvi otvaraju kancelarije i račune imaju velike gužve u bankama.Direktor hotela ,,Avala“ Nemanja Kuljić tvrdi da im je popunjenost više od 80 odsto kapaciteta, što je nivo popunjenosti ekvivalentan junu 2019. godine, i predstavlja u prosjeku 450 do 500 gostiju na dnevnom nivou.Što se tiče postezone takođe smatraju da će biti uspješna.Procjene su optimistične s obzirom na najavu jake kongresne postsezone, a uzevši u obzir tradicionalne skupove koji se održavaju u hotelu „Avala“, očekujemo goste čak do kraja novembra. Sa druge strane, aktivno pripremamo promotivne paketenamijenjene tržištu regiona, tako da su naša očekivanja po pitanju postsezone veoma visoka.

Cijene su, kako ističe, zabilježile blagi rast što sa jedne strane reflektuje okretanje tržištima koja su u vrijeme korone bila zatvorena (prije svega Zapadna Evropa i Skandinavija).U hotelima HG ,,Budvanska rivijera“ ovih dana, prema riječima pi-ara Jelene Kaluđerović, boravi oko hiljadu gostiju.Do kraja maja na nivou grupacije je realizovano gotovo 40.000 noćenja. Tokom prvih 15 dana juna u svim hotelima naše hotelske grupe turistički promet je realizovan u visini od 14.000 noćenja – istakla je Kaluđerović. Predsezonski period je istovremeno bio u znaku domaćeg i tržišta regiona, gdje je iz Crne Gore evidentirano više od 2.500 turista (sa preko 5.000 noćenja), dok je sa tržišta Srbije zabilježeno gotovo 11 hiljada noćenja… Za period visoke sezone za očekivati je da dođe do promjene u strukturi emitivnih tržišta, jer se u tom periodu očekuje veći broj dolazaka sa tržišta regiona, što pokazuje i statistika do sada najavljenih individualnih i rezervacija u sklopu potpisanih ugovora sa turističkim agencijama – kazala je Kaluđerović.

Godina 2019. je bila rekordna i nakon niza uspješnih turističkih sezona sa visokim pokazateljima u svim segmentima poslovanja, i svakako nije bila godina u kojoj se dešavala korona kriza. Zato je ne možemo upoređivati ni sa tekućom godinom, koja je nažalost i dalje godina u kojoj se osjećaju posljedice korona krize, kao i globalne krize izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini – poručila je Kaluđerović.Tvrdi i da su cijene za sezonu izmijenjene zbog porasta troškova i inflatornih kretanja koja direktno ugrožavaju realizaciju turističke sezone jer je hotelska industrija nemoćna da obezbijedi održivost bez porasta cijena usluga.Ivanović tvrdi da u njegovom hotelu svakodnevno imaju pritužbe gostiju zbog buke, a da neki i otkazuju i odlaze.

To je vid omladinskog turizma koji ne znamo što znači. Nemamo nikakvu strategiju jer ćemo na ovaj način izgubiti i srednjeplatežne goste, a o elitnom turizmu ne možemo da pričamo – poručio je Ivanović.n objašnjava da imaju sada ozbiljne turiste iz Zapadne Evrope, Skandinavije i da oni nijesu navikli na ovaj vid buke.