Čovek odbijen da donira krv zbog pitanja o trudnoći

Čovek odbijen da donira krv zbog pitanja o trudnoći

Jednom Škotu zabranjeno je da da krv nakon što je odbio da odgovori da li je trudan ili je nedavno bio.

Uobičajeni davalac krvi Lesli Sinkler odbijen je sa klinike Albert Hols u škotskom gradu Stirlingu nakon što je odbio da odgovori na pitanje na obrascu za prijem u kojem se pitao da li čeka dete ili je bio trudan tokom prethodnih šest mjeseci.

Sinkler je u sredu uveče poslat kući sa klinike gde je, uprkos mnogo publiciranim naporima Škotske nacionalne službe za transfuziju krvi (SNBTS) da pronađe 16.000 novih davalaca, osoblje Nacionalne zdravstvene službe (NHS) odbilo da mu uzme krv bez odgovora na pitanje trudnoće.

„Ljut sam jer dajem krv od svoje 18. godine i redovno odlazim. Veoma sam srećan što ću to učiniti bez ikakvih problema“, rekao je Sinkler u četvrtak, prenosi Dejli mejl. Objasnio je da, iako nije imao primedbu na popunjavanje formulara o „medicinskim stanjima ili bolestima“ jer zna da „krv mora biti bezbedna“, smatra da je pitanje trudnoće zbunjujuće.

„Ukazao sam osoblju da je nemoguće da budem na toj poziciji, ali mi je rečeno da moram da odgovorim, inače ne mogu da dam krv. Rekao sam im da je to glupo i da ako moram da odem, neću se vratiti, i to je bilo to, seo sam na bicikl i odvezao se“, rekao je penzionisani vozač inženjerske kompanije.

Ovaj 66-godišnjak, koji tvrdi da je donirao više od 125 pinti krvi u poslednjih 50 godina, osudio je novu politiku NHS-a kao „besmislenu“, ističući da „postoje ugroženi ljudi koji čekaju krv, uključujući djecu, i očajnički potrebna pomoć.” Trudnice su dužne da sačekaju šest mjeseci nakon porođaja da daju krv.

NHS je u oktobru pokrenuo ono što je opisao kao najveću akciju krvi do sada, pozivajući na 100.000 novih davalaca bez presedana do proleća u iščekivanju da se lekari vrate obavljanju elektivnih hirurških procedura koje su uglavnom bile zatvorene ili odložene tokom pandemije Covid-19.

izvor RT