EU traži od tribunala da ispita moguće ruske ratne zločine u Ukrajini

EU traži od tribunala da ispita moguće ruske ratne zločine u Ukrajini

Evropska unija će pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje mogućih ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini, izjavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Spremni smo da počnemo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani sud“, rekla je fon der Lajen.

Ukrajina se zalaže za stvaranje specijalnog tribunala za krivično gonjenje ruskih vojnih i političkih lidera koje smatra odgovornim za početak rata.

Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu pokrenuo je sopstvenu istragu o navodnim zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima nekoliko dana nakon invazije Moskve 24. februara, ali nema nadležnost da krivično goni agresiju u Ukrajini.

„Nastavljajući da podržavamo Međunarodni krivični sud, predlažemo osnivanje specijalizovanog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati i krivično goniti ruski zločin agresije“, rekla je fon der Lajen.

Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom vojnom operacijom“, negirala je da cilja civile.

G7 se u utorak složio da uspostavi mrežu za koordinaciju istraga o ratnim zločinima kao deo napora da se krivično gone osumnjičeni za zločine u Ukrajini.