Estonija i Letonija planiraju zajedničku kupovinu vojne opreme za skoro 700 miliona evra

Estonija i Letonija planiraju zajedničku kupovinu vojne opreme za skoro 700 miliona evra

Estonski državni odbrambeni investicioni centar zajedno sa letonskim kolegama planira da nabavi vojnu transportnu opremu na točkovima za 693 miliona evra, od čega će 410 miliona biti dodeljeno Estoniji, prenosi portal ERR.

Ugovor o nabavci se zaključuje na 10 godina.

Dodeljeni novac biće raspoređen između tri organa: Oružanih snaga Estonije, Kiceliita i Odeljenja policije i granične straže. Oružanim snagama su potrebni terenci, kamioni, kao i specijalna oprema – dizalice i tegljači. Najstariji vojni kamioni koji su još uvek u upotrebi proizvedeni su 1970-ih.

„Rezultat kupovine zavisiće od cena automobila. Oružane snage Estonije predviđaju od 1.000 do 2.000 automobila“, objasnio je Herko Sep, načelnik Odeljenja za opremu i sisteme naoružanja Odbrambenih snaga.

Nabavka je podeljena na dva dijela: nosivost vozila do 5 tona i iznad pet tona. U okviru ugovora planirano je i održavanje i popravka, kao i rezervni delovi i mogućnost prebukiranja.

„Naravno, biće teško predvideti po kojim cenama će se tačno kupovina odvijati. Kao što vidimo, situacija je teška u svim oblastima. Ali naša prognoza je da cene automobila ne bi trebalo da porastu za više od 25 odsto“, rekao je on. rekao je predstavnik Državnog centra za odbrambene investicije Erko Čepri.

Prva vozila bi se mogla pojaviti u Estoniji već u trećem ili četvrtom kvartalu 2023. godine.

„To mogu biti vozila za podršku – kamioni sa municijom, mogu biti i na bazi kontejnerskih nosača i običnih kamiona. Ali još je rano govoriti o tome“, rekao je Sep.