Erdogan kaže da će Turska imati najbolju vojsku na svijetu

Erdogan kaže da će Turska imati najbolju vojsku na svijetu

Lider je rekao da su oružane snage njegove zemlje stvorile „velikog i moćnog“ Turka

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će vojska Ankare biti „broj jedan” u svijetu, tvrdeći da je poslednjih godina ostvarila „zadivljujuća” dostignuća i veliki napredak u obuci.

Govoreći na ceremoniji dodjele diploma u petak na turskom Univerzitetu nacionalne odbrane u Istanbulu, Erdogan je pozdravio vojsku što je pomogla „u izgradnji velike i moćne Turske“, dodajući: „nema pretnje koju vojska ne može da savlada na kopnu, na moru i u vazduhu,” prenosi RT.

Stalno ćemo se preporađati i preduzimati dalje korake dok ne učinimo da Oružane snage Turske budu broj jedan u svijetu sa svim elementima, obukom, opremom, tehnologijom i iskustvom“, nastavio je predsjednik.

Iako je priznao „nedostatke i aspekte koje treba poboljšati“ u sistemu vojne obuke Ankare, Erdogan je rekao da je otvaranje Univerziteta nacionalne odbrane 2017. bila velika prekretnica, koja je „potpuno promjenila“ obrazovanje i obuku za nove trupe.

„Sve naše vojne ustanove za obrazovanje i obuku okupili smo pod jednim krovom. U ovoj zajedničkoj strukturi stvorili smo moderan obrazovni sistem koji odražava i primjere u svijetu i potrebe današnjice“, dodao je on.

Predsjednik se tokom svog govora ukratko osvrnuo i na šira geopolitička pitanja, razgovarajući o NATO savezu, čiji je Turska članica, i novim prijavama Finske i Švedske za ulazak u blok.

„Prvi korak je da zemlje koje se prijavljuju za članstvo prihvate naše uslove i pismeno se obavežu, a poslednje dvije zemlje nisu članice, već podležu pozivu za članstvo. Ovo je poziv za pridruživanje“, rekao je on. „Ako ispune uslove, mi ćemo uraditi svoj deo posla.

Ankara se u početku usprotivila zahtevima za članstvo, optužujući dve nordijske države za skrivanje terorističkih grupa, ali je ublažila svoj stav, sada zahtevajući da Helsinki i Stokholm pristanu na izručenje osumnjičenih za terorizam ako žele da budu primljeni u NATO. Zvaničnici sa svih strana postigli su dogovor u 10 tačaka za rešavanje otvorenih pitanja ranije ove nedelje, ali je Erdogan kasnije upozorio da bi Turska i dalje mogla da blokira taj potez ako Švedska ili Finska ne poštuju svoja obećanja.