Er Moldova je najavila obnavljanje letova za Rusiju

Er Moldova je najavila obnavljanje letova za Rusiju

Er Moldova je najavila obnavljanje letova za Moskvu od 1. oktobra. Kompanija je to saopštila 9. septembra, piše „Evropska istina”.

Er Moldova, nekada državna, a sada privatizovana kompanija, u najavi obnavljanja letova, objasnila je da je odluku donela nakon brojnih apela građana Moldavije koji žele da se vrate kući.

Pored toga, napominju u kompaniji, odluka o obnavljanju letova povezana je sa zahtevima putnika da koriste karte kupljene tokom pandemije i nakon zatvaranja vazdušnog prostora u februaru.

„Ove okolnosti su izazvale teškoće sa kojima se stotine naših sugrađana svakodnevno suočava: potreba da se karte ponovo kupe po naduvanim cenama, duže vreme provedeno na putu, dugi i zamorni letovi sa povezujućim letovima. Putovanje u slučaju hitne medicinske pomoći je posebno teško.

Brzo i bezbjedno putovanje avionom je neophodno za naše građane.

Obnavljanje vazdušnih veza sa Ruskom Federacijom je odgovor na zahteve naših sunarodnika“, navodi se u saopštenju kompanije na Fejsbuku.

Er Moldova je privatizovana 2018. godine, u periodu kada je de fakto lider Moldavije bio oligarh Vlad Plahotnjuk, za kojim se trenutno traga.

Moldavske avio-kompanije su od kraja februara obustavile letove za ruske gradove i nisu obnovile letove u ovom pravcu nakon delimičnog otvaranja vazdušnog prostora Moldavije.

Iz Rusije u Moldaviju ili nazad bilo je moguće leteti samo sa presedanjem u zemlji van EU, pojašnjava NevsMaker. Najpogodniji aerodromi za povezivanje su Istanbul i Jerevan. Turska i Jermenija nisu uvele sankcije ruskim avio-kompanijama, ruski avioni i dalje lete tamo.