Elon Musk preti da će povući ugovor sa Tviterom

Elon Musk preti da će povući ugovor sa Tviterom

Izvršni direktor Tesle mogao bi da prekine otkup od 44 milijarde dolara jer gigant društvenih medija zadržava podatke o lažnim nalozima

Preduzetnik milijarder Elon Musk upozorio je Upravni odbor Tvitera da bi mogao odustati od dogovora o kupovini platforme društvenih medija za 44 milijarde dolara jer kompanija nije pružila informacije o neželjenoj pošti i lažnim nalozima.

„Ovo je jasno materijalno kršenje Tviterovih obaveza prema sporazumu o spajanju i g. Mask zadržava sva prava koja iz toga proizilaze, uključujući pravo da ne izvrši transakciju i pravo da raskine ugovor o spajanju“, advokati Tesle i izvršnog direktora SpaceKs-a navedeno je u ponedeljak u pismu Tviteru.

U pitanju je Muskov zahtjev za proračunima koji podržavaju Tvitterovu procijenu da je manje od 5% njegovih naloga lažno. Milijarder rođen u Južnoj Africi tvrdi da oko 20 odsto navodnih korisnika Tvitera nije stvarno, i obećao je da će se obračunati sa spam botovima. On je prošlog mjeseca rekao da je pauzirao preuzimanje zbog zabrinutosti zbog lažnih naloga i da bi mogao da pokuša da ponovo pregovara o cijeni kupovine kako bi odražavao broj lažnih korisnika.

Tviter je saopštio da je podelio informacije sa Maskom u skladu sa uslovima sporazuma o preuzimanju. „Nameravamo da zatvorimo transakciju i sprovedemo sporazum po dogovorenoj cijeni i uslovima“, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi RT.

Mask bi mogao dobiti naknadu od milijardu dolara za raskid, kao i tužbe investitora, ako prekine dogovor. Akcionari Tvitera su ga već tužili zbog snižavanja cijene akcija kompanije tako što su sejali sumnju u transakciju. Akcije su pale za 1,5% u ponedeljak na 39,56 dolara, trenutno 27% ispod cene preuzimanja od 54,20 dolara koju je Musk pristao da plati za svaku akciju koju već ne poseduje.

„U ovom trenutku, g. Mask veruje da Tviter transparentno odbija da ispuni svoje obaveze iz sporazuma o spajanju, što izaziva dodatnu sumnju da kompanija zadržava tražene podatke zbog brige o tome šta će g. Mask analizirati te podatke otkriti“, rekli su njegovi advokati u pismu od ponedeljka. „Ako je Tviter uveren u svoje objavljene procene neželjene pošte, g. Mask ne razume nevoljnost kompanije da dozvoli g. Masku da nezavisno procijeni te procijene.
Državni tužilac Teksasa Ken Pakton otvorio je istragu zbog sumnje da Tviter krši državni zakon protiv obmanjujućih trgovinskih praksi prijavljivanjem lažnih informacija o svojim botovskim nalozima. „Ako je Tviter prijavio manji broj lažnih bot naloga, ovi brojevi bi mogli negativno uticati na Teksas potrošačima i preduzećima“, rekao je Pakston u ponedeljak. Mask se svrstava kao najbogatija osoba na svijetu sa bogatstvom koje Forbs procenjuje na skoro 220 milijardi dolara. On je obećao da će „otključati“ punu vrijednost Tvitera tako što će platformu učiniti utočištem za slobodu govora.