Eksperiment u Irskoj: predstavnici kreativnih profesija dobijaju zagarantovani prihod

Eksperiment u Irskoj: predstavnici kreativnih profesija dobijaju zagarantovani prihod

U Irskoj je počeo vladin eksperiment u okviru kojeg 2.000 predstavnika kreativnih profesija – muzičara, pisaca, glumaca, umetnika itd. – dobija zagarantovani prihod od 325 evra nedeljno od države, prenosi Bi-Bi-Si.

Inicijativa, koju je irska vlada objavila još u januaru, ima za cilj da utvrdi da li će zagarantovani prihodi pomoći predstavnicima kreativnih profesija da nadoknade gubitke izazvane pandemijom korona virusa.

Irska vlada je izdvojila 25 miliona evra za ovu šemu. Više od 9.000 ljudi dobrovoljno se prijavilo da učestvuje, od kojih je 2.000 odabrano, većinom muzičara i umetnika.

Tokom tri godine, učesnici šeme će svake nedelje dobijati zagarantovani prihod, moći će da zarađuju od svoje glavne delatnosti i primaju socijalna davanja.

Zauzvrat, pristali su da podele svoje podatke za istraživanje koje utvrđuje uticaj garantovanog prihoda na živote ljudi.

Ministarka kulture Irske Ketrin Martin je, komentarišući inicijativu, istakla da ona ima „potencijal da suštinski promeni način na koji se podržavaju umetnost i kreativnost“.

Podsećanja radi, Španija je 2020. godine odobrila projekat obezbeđivanja zagarantovanog minimalnog dohotka najsiromašnijim građanima.