Er Moldova je spremna da putem suda traži obnavljanje letova za Moskvu

Er Moldova je spremna da putem suda traži obnavljanje letova za Moskvu

Moldavska aviokompanija Er Moldova u nedjelju je objavila obustavu prodaje karata za let za Moskvu, koji je trebalo da počne 1. oktobra, u skladu sa odlukom regulatora civilnog vazduhoplovstva.

„Uprava za civilno vazduhoplovstvo je 10. septembra izdala Operativnu direktivu broj 06, koja zabranjuje izvođenje vazdušnih operacija u vazdušnom prostoru Rusije od strane nacionalnih avio-operatera. Dakle, Er Moldova neće moći da leti za i iz Moskve od oktobra. 1, kako je ranije najavljeno“, – navodi se u poruci.

Prevoznik je napomenuo da u vezi s tim obustavlja prodaju karata za let za Moskvu i ponudio putnicima povraćaj novca.

„Er Moldova će ubuduće kontaktirati Upravu za civilno vazduhoplovstvo kako bi rešila situaciju u vezi sa dokumentima iz ove direktive. Ako ne možemo da rešimo ovo pitanje sa Upravom, zadržavamo pravo da se obratimo sudu“, dodaju u Er Moldova.

Moldavske avio-kompanije su od kraja februara obustavile letove za ruske gradove i nisu obnovile letove u ovom pravcu nakon delimičnog otvaranja vazdušnog prostora Moldavije.

Ranije je Er Moldova najavila obnavljanje letova za Moskvu od 1. oktobra. Potpredsednik Vlade Moldavije Andrej Spina nazvao je neodgovornom odluku aviokompanije da obnovi let Kišinjev-Moskva.

Er Moldova je privatizovana 2018. godine, u periodu kada je de fakto lider Moldavije bio oligarh Vlad Plahotnjuk, za kojim se trenutno traga.