Kineska EVE će snabdjevati BMV velikim cilindričnim baterijama

Kineska EVE će snabdjevati BMV velikim cilindričnim baterijama

ŠANGAJ – Kineska EVE Energi Co Ltd (300014.SZ) će snabdjevati BMV (BMVG.DE) velikim cilindričnim baterijama za svoje električne automobile u Evropi, kako je rekao nemački proizvođač automobila. prati Tesla Inc (TSLA.O) u usvajanju nove tehnologije.

EVE je potpisao ugovore da bude glavni snabdevač BMV-a baterijskim ćelijama u Evropi za svoju novu seriju električnih vozila koja treba da se pojave na tržištu od 2025. godine.Tesla je ove godine počeo da proizvodi svoju novu cilindričnu bateriju većeg formata 4680 – koja označava 46 milimetara u prečniku i 80 milimetara u dužini. Rečeno je da očekuje da će baterija smanjiti troškove proizvodnje i poboljšati domet u poređenju sa cilindričnom baterijom trenutne generacije 2170.

EVE baterije sa sedištem u Guangdongu biće slične veličine, rekli su izvori, koji nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima i odbili su da budu identifikovani.

Podaci kompanije takođe pokazuju da EVE planira veliku fabriku cilindričnih baterija u centralnoj Kini.

EVE, dobavljač BMV-a u Kini, nije odgovorio na zahtev za komentar. BMV je saopštio da planira da objavi neke vesti o baterijama početkom septembra, ali je odbio dalje komentare.

Promena BMV-a, koji trenutno koristi prizmatične baterije, naglašava rastući zamah za cilindrične baterije većeg formata. Prizmatične baterije, koje su pravougaonog oblika, postale su najčešći oblik auto baterija u poslednje dve godine jer mogu biti gušće upakovane, čime se štedi na troškovima. Ali zagovornici cilindričnih baterija tvrde da su novije ćelije većeg formata postale isplativije zbog poboljšanja gustine energije.

Kineski CATL (300750.SZ), najveći svetski proizvođač baterija, takođe treba da počne da isporučuje cilindrične baterije BMV-u od 2025. godine.

EVE-ov ugovor sa BMV-om podstakao je kinesku kompaniju da u martu objavi da će izgraditi fabriku za proizvodnju cilindričnih baterija u Debrecinu, u Mađarskoj – svoju prvu fabriku u Evropi, prema nezvaničnim izvorima.

MV takođe gradi fabriku u istom gradu gde planira da proizvodi EV razvijena na svojoj platformi Neue Klasse. Vladini podsticaji podstiču potražnju za električnim vozilima u Evropi i Sjedinjenim Državama, podstičući kineske proizvođače baterija i EV da ubrzaju planove za uspostavljanje proizvodnje baze u inostranstvu.

CATL je prošle nedelje najavio da će izgraditi najveću evropsku fabriku baterija sa godišnjim kapacitetom od 100 gigavat sati, takođe u Debrecinu, za snabdijevanje evropskih proizvođača automobila. Mercedes-Benz će biti njegov najveći klijent.