Inflacija u Velikoj Britaniji najveća od 1982, čak 10%

Inflacija u Velikoj Britaniji najveća od 1982, čak 10%

Britanska inflacija potrošačkih cijena skočila je u julu na 10,1 odsto, što je najviši nivo od februara 1982, sa godišnje stope od 9,4 odsto u junu, pojačavajući pritisak na domaćinstva, pokazali su zvanični podaci u srijedu.

Uprkos upozorenjima da je recesija vjerovatna, BoE je ranije ovog mjeseca podigla svoju ključnu kamatnu stopu za 0,5% na 1,75% – njen prvi porast od pola poena od 1995. Predviđena je da će inflacija dostići vrhunac od 13,3% u oktobru, kada su regulisane cijene energije za domaćinstva su sledeći zbog porasta.

„Svako iznenađenje inflacije naviše zaoštrava vezu u kojoj se nalazi BoE, sa rastućim inflatornim pritiskom u kombinaciji sa rastućim recesijskim vetrovima“, rekao je Luk Bartolomej, viši ekonomista u upravljanju imovinom u kompaniji Asset Manager abrdn.

Prinosi na dvogodišnje britanske državne obveznice – koji su osetljivi na očekivanja kamatnih stopa – porasli su na najviši nivo od 21. juna, kada su dostigli 13-godišnji maksimum.

Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku od srijede pokazali su da su cijene u julu porasle za 0,6 odsto u odnosu na jun na nesezonski prilagođenoj osnovi. Godišnja stopa inflacije maloprodajnih cijena dostigla je 12,3%, što je najviše od marta 1981.

Britanija nije sama u suočavanju sa naglim rastom cijena, ali postoje znaci da će nastaviti da se bori sa rastućom inflacijom duže od drugih zemalja.

Mnogi ekonomisti veruju da je američka inflacija dostigla vrhunac nakon što je pala na 8,5% u julu sa najviše četiri decenije od 9,1% u junu.

Britanski ministar finansija Nadhim Zahavi rekao je da mu je stavljanje pod kontrolu inflacije glavni prioritet.

Rast cena energenata u Evropi, nakon ruske invazije na Ukrajinu, glavni je pokretač inflacije i vjerovatno će dovesti Britaniju u dugotrajnu, iako plitku, recesiju, kasnije ove godine, navodi BoE.

Međutim, u podacima je bilo nagoveštaja da će budući inflatorni pritisak možda početi da jenjava.

Iako su cijene koje su fabrike naplaćivale najviše porasle od avgusta 1977. godine, skočivši za 17,1%, povećanja cijena koje su fabričke plaćale su se blago ohladila, pale na godišnji 22,6% sa rekordnih 24,1% u junu.

Na mjesečnom nivou, cijene inputa su porasle za samo 0,1%, što je najsporiji rast do sada u 2022. godini, dijelom uzrokovan slabijom globalnom tražnjom za čelikom jer se ekonomski rast usporava širom svijeta i padom cijena sirove nafte.

Prognoze da će britanski problem inflacije biti dugotrajniji nego u drugim zemljama delimično potiču od regulacije cijena, što znači da energetske kompanije moraju da sačekaju pre nego što veće veleprodajne troškove prebace na potrošače.

Trenutni tipični godišnji račun za električnu energiju u domaćinstvu je nešto ispod 2.000 funti (2.421 dolar) – skoro duplo više u odnosu na nivo pre godinu dana – i vjerovatno će porasti iznad 4.000 funti u januaru, prema industrijskim analitičarima Cornvall Insight.

Milioni britanskih domaćinstava će se boriti sa višim računima, a supermarketi već prijavljuju da kupci prelaze na jeftinije brendove.

Podaci od utorka pokazuju da su zarade radnika prilagođene indeksu potrošačkih cijena pale za 4,1% u tri mjeseca do juna, što je najveći pad od početka evidencije 2001. godine.

(1 dolar = 0,8260 funti)