Kremlj komentariše granice novih teritorija

Kremlj komentariše granice novih teritorija

Moskva tek treba da odredi buduće granice Hersonske i Zaporoške oblasti, koje bi trebalo da budu uključene u sastav Rusije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nastavićemo da se konsultujemo sa stanovnicima tih regiona po pitanju granica“, rekao je zvaničnik u ponedeljak.

Dva bivša ukrajinska regiona glasala su prošlog meseca da se odvoje od Kijeva i traže prijem u Rusiju. Međutim, njihove delove i dalje kontrolišu ukrajinske trupe.

Pitanje granica pojavilo se prošle nedelje, kada je predsednik Vladimir Putin potpisao naredbe o priznavanju nezavisnosti dva regiona. U dokumentima nije bilo nikakvog pozivanja na razgraničenje teritorija. Na pitanje novinara za pojašnjenje, Peskov je obećao da će odgovor dati naknadno.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da ruske snage kontrolišu mali deo ukrajinske oblasti Nikolajev, koja se graniči sa Hersonskom regijom. Vladimir Saldo, šef administracije u Hersonu, izjavio je prošle nedelje da će ta zemlja biti uključena u sastav Rusije kao deo njegovog regiona.

Ove nedelje je predviđeno da ruski parlament ratifikuje sporazume o ujedinjenju sa dva regiona, kao i Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom.

Poslednje dve teritorije, koje je Rusija priznala kao nezavisne u februaru, definisane su „u granicama 2014“, prema Peskovu.

Ruske trupe i milicije Donbasa od tada su zauzele veliki deo sporne zemlje, ali ne sve.

Kijev je referendume koji su utrli put pristupanju proglasio lažnim i ponovio svoju nameru da porazi Rusiju na bojnom polju i protera njene trupe sa svih zemalja za koje tvrdi da su ukrajinske. Moskva je rekla da su glasački listići legitimno korišćenje prava na samoopredeljenje.