Dominikanska policija uhapsila 19 u visokoprofilnom slučaju korupcije

Dominikanska policija uhapsila 19 u visokoprofilnom slučaju korupcije

Vlasti Dominikanske Republike uhapsile su 19 osoba u širokom slučaju korupcije koji tereti poznatog bivšeg predsedničkog kandidata i trojicu bivših zvaničnika za proneveru skoro 350 miliona dolara i nezakonito finansiranje kampanje.

Hapšenja su poslednja u nizu istraga koje su zvaničnici pokrenuli u protekle dve godine u sklopu obračuna s korupcijom u vladi u toj karipskoj zemlji.

Među privedenima u subotu uveče je Gonzalo Kastiljo, bivši ministar javnih radova koji je osvojio 37 odsto glasova kada se kandidovao kao predsednički kandidat Dominikanske oslobodilačke partije na opštim izborima 2020. godine. Uhapšen je i bivši ministar finansija Donald Gerero; bivši generalni kontrolor, Daniel Omar Caamano; i bivši ministar administracije u Predsedništvu, Hose Ramon Peralta.

Tužioci su saopštili da su optuženi za davanje mita, pranje imovine i nezakonito finansiranje prethodne izborne kampanje u „neviđenim“ razmerama nakon što su proneverili 347 miliona dolara vladinih sredstava.

Osumnjičeni su optuženi nakon što su vlasti pokrenule 40 racija na njihovu imovinu i preduzeća u glavnom gradu Santo Dominga i šire.

Stotine pristalica Kastilja okupilo se u ponedeljak ispred Palate pravde u znak protesta zbog njegovog hapšenja dok su mahali partijskom ljubičasto-žutom zastavom i pokušavali da oštete zgradu pre nego što je policija raspršila masu suzavcem. U međuvremenu, zvaničnici Dominikanske oslobodilačke partije doveli su u pitanje nepristrasnost tužilaca i optužili ih da samo istražuju i hapse bivše vladine zvaničnike i da ne razmatraju trenutne optužbe za korupciju.

„Jasno je da iza ovih akcija stoje izrazito politički i reizborni interesi“, rekao je Čarli Marioti, generalni sekretar stranke.

Policija je u subotu uhapsila i bivšeg direktora Državnog saveta za šećer Luisa Migela Pićirila; bivši direktor Nacionalnog katastra, Klaudio Silva Penja; i bivši direktori Kazina i kockanja, Oscar Chalas Guerrero i Julian Omar Fernandez.

Branioci optuženih nisu bili odmah dostupni za komentar. Očekuje se da će se osumnjičeni pojaviti pred sudom u ponedeljak.

Prošle godine, vlasti su uhapsile Žana Alena Rodrigeza, bivšeg državnog tužioca, i druge osumnjičene optužene za preusmeravanje vladinih sredstava u nepovezanom slučaju.

Jedno od predizbornih obećanja dominikanskog predsednika Luisa Abinadera, izabranog 2020. godine, bilo je da imenuje nezavisnog državnog tužioca za borbu protiv korupcije i nekažnjivosti. Odabrao je Miriam German Brito, bivšu sudiju koju su visoko poštovali.

Od tada su uhapšeni razni visoki vladini zvaničnici povezani sa bivšim predsednikom Danilom Medinom, zajedno sa dvoje njegove braće i sestara.