Danski proizvođači energije vjetra na moru planiraju značajno povećanje kapaciteta

Danski proizvođači energije vjetra na moru planiraju značajno povećanje kapaciteta

Danska kompanija Orsted i partneri za infrastrukturu iz Kopenhagena (CIP) udružili su se da razviju 5,2 gigavata (GV) morskog vetra u Danskoj, što odgovara više nego duplo više od sadašnjeg instaliranog kapaciteta zemlje, saopštile su u utorak dvije kompanije. .

Ukupno četiri projekta biće razvijena kroz takozvanu proceduru otvorenih vrata gde programeri preuzimaju inicijativu za izgradnju vjetroparka na moru bez vladinog tendera.

„Orsted i CIP se nadaju da će projekti moći da se grade pre i paralelno sa projektima na vladinim tenderima“, navode kompanije i dodaju da bi projekti mogli biti izvodljivi već do 2027. ili 2028. godine.

Još nije izvesno da će partnerstvo biti u stanju da zaista izgradi projekte jer će morati da dobiju odobrenje od nadležnih. Danska danas ima instalirano 2,3 gigavata vetra na moru.

CIP su osnovali bivši rukovodioci Orsteda 2012. godine i od tada je postao glavni programer i menadžer fondova u okviru obnovljivih izvora energije. Orsted je najveći svetski proizvođač vetra na moru.

Partnerstvo 50/50 podleže odobrenju spajanja, što se očekuje prije kraja 2022.