Ciklon udario u Bangladeš, usmrtivši devetoro

Ciklon udario u Bangladeš, usmrtivši devetoro

Ciklon je u utorak protutnjao obalom Bangladeša, usmrtivši najmanje 9 ljudi, uništivši kuće, čupajući drveće i poremeteći puteve, struju i komunikacione veze, saopštili su zvaničnici.

Masovne evakuacije pre nego što je ciklon Sitrang pao na zapadnu obalu pomogle su da se spasu životi, ali će puni obim žrtava i štete biti poznat tek nakon što se komunikacija uspostavi, rekli su.

Ciklon je iz Bengalskog zaliva stigao rano u toku dana sa udarima vetra do 88 km/h (55 mph) i olujnim udarom od oko 3 m (10 stopa) koji je poplavio nisko ležeće priobalne oblasti.

Električne i telefonske veze su u velikoj mjeri prekinute, a priobalna područja uronjena u mrak, rekli su zvaničnici.

Većina ubijenih ljudi je zgnječena drvećem koje je palo.

Nije prijavljena veća šteta u izbegličkim kampovima na jugoistoku Bangladeša, gde više od milion etničkih Rohinja izbjeglica iz susednog Mjanmara živi u slabim skloništima.

Zvaničnici su savjetovali skoro 33.000 izbeglica Rohinja koji su se preselili iz kampova na ostrvo u Bengalskom zalivu podložno poplavama da ostanu u zatvorenom prostoru.

Obilna kiša pala je na ulice glavnog grada Dake, uzrokujući poplave i ometanje putnika.

Ciklon je zahvatio i istočnu indijsku državu Zapadni Bengal.

Južna Azija je poslednjih godina iskusila sve ekstremne vremenske prilike koje su prouzrokovale štetu velikih razmera. Ekolozi upozoravaju da bi klimatske promene mogle dovesti do još katastrofa, posebno u mestima kao što je gusto naseljeni Bangladeš.

Farah Kabir, državni direktor grupe ActionAid u Bangladešu, rekao je da su se 2022. dogodile klimatske vanredne situacije kao što su poplave i suše „u razmjerima kakvih nikada ranije nije bilo”.

„Klimatska kriza raste, a ovde u Bangladešu osećamo njenu žestinu“, rekao je on.

„Kada udare ekstremni vremenski događaji poput ciklona Sitrang, zajednice ostaju devastirane. Hitno nam je potreban pristup fondovima koji podržavaju zajednice koje žive kroz realnost klimatske krize.“