Ćerka Kim Džong Una debituje u javnosti

Ćerka Kim Džong Una debituje u javnosti

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un poveo je svoju ćerku na lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u petak. Odabrao je priliku za testiranje strateškog oružja da potvrdi postojanje devojke njenim prvim pojavljivanjem na javnom događaju.

Kim je gledao lansiranje zajedno sa svojom suprugom i njihovom „voljenom ćerkom“, izvestila je u subotu sjevernokorejska državna agencija KCNA, ne navodeći ime ili godine djevojčice.

Fotografije sa događaja pokazuju da Kim i njegova ćerka stoje ruku pod ruku dok gledaju u ICBM, a zatim zajedno odlaze. Na drugom snimku se vidi kako šetaju dok se gledaju sa uspravnom raketom koja se uzdiže na lanseru u pozadini.

Još više fotografija prikazuje Kima i njegovu ćerku kako iz posmatračkog skloništa posmatraju kako se raketa Hvasong-17 kreće nagore u daljini. Druga slika prikazuje vođu kako sjedi i govori dok njegova žena i ćerka gledaju sa strane.

Južnokorejski obaveštajni zvaničnici spekulišu da se Kim oženio Ri-Sol-ju 2009. godine i da par ima jednog sina i dvije ćerke, rođene 2010, 2013. i 2017. Penzionisana NBA zvijezda Denis Rodman posetio je porodicu Kim 2013. i kasnije rekao da držao je devojčicu sjevernokorejskog lidera, za koju je tvrdio da se zove Ju-ae. Pjongjang nije javno potvrdio postojanje Kimove djece sve do lansiranja rakete u petak.

Ćerkin javni debi – koji se odvija na ključnom raketnom testu – sugeriše da Kim vidi da dinastija njegove porodice u nekom trenutku prelazi na četvrtu generaciju i da Pjongjang neće odustati od svog nuklearnog oružja, kažu analitičari. Dženi Taun, specijalista za Koreju i viši saradnik u istraživačkom centru Stimson centra u Vašingtonu, nazvala je scenu Kima i njegove ćerke kako posmatraju lansiranje ICBM-a „optikom predaje nasleđa“. Ona je dodala da je „ovo sada i njeno nasleđe“.

Drugi stručnjaci nazvali su otkrivanje Kimove ćerke na raketnom testu „veoma značajnim“. Analitičar RAND Corp. Soo Kim, bivši član CIA-e, rekao je agenciji Frans pres da je taj potez pokazao „trajnost programa naoružanja Kimovog režima jer je toliko važan za Kimov sopstveni opstanak i kontinuitet vladavine njegove porodice“.