Francuska troši 8,4 milijarde evra za pomoć kompanijama sa računima za energiju

Francuska troši 8,4 milijarde evra za pomoć kompanijama sa računima za energiju

Francuska će potrošiti 8,4 milijarde evra (8,67 milijardi dolara) da pomogne kompanijama da plate svoje račune za energiju, u pokušaju da ublaži uticaj rasta cijena struje i gasa i pomogne im da se takmiče sa njemačkim preduzećima, rekao je njen ministar finansija. rekao je u subotu.

Francuska će smanjiti poseban porez na električnu energiju na minimum dozvoljen po pravilima EU i dozvoliti kompanijama da koriste poseban mehanizam za dobijanje jeftine nuklearne energije. Mala preduzeća će takođe imati koristi od ograničenja cijena energije koja su već na snazi za domaćinstva.

„(Francuske) kompanije će biti zaštićene kao i njemačke kompanije“, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer radiju Frans Inter.

„Takođe ćemo se postarati da se pravila konkurencije EU primjenjuju na sve kompanije, bilo da su italijanske, španske, francuske ili njemačke“, rekao je on.

Ranije ove godine, Njemačka je izdvojila 200 milijardi evra da zaštiti kompanije i domaćinstva od visokih cena energije, izazivajući kritike drugih zemalja EU koje se plaše narušavanja jednakih uslova igre u EU.

Paket od 8,4 milijarde evra koji je Francuska predstavila u subotu je trošak za 2022. i 2023. zajedno, navodi se u saopštenju ministarstva finansija. Francuska je već izdvojila 45 milijardi evra za pomoć domaćinstvima.