Britanski šef špijuna: Iran je 10 puta pokušao da kidnapuje ili ubije osobe povezane sa UK

Britanski šef špijuna: Iran je 10 puta pokušao da kidnapuje ili ubije osobe povezane sa UK

Iranske obaveštajne službe napravile su najmanje 10 pokušaja da otmu ili čak ubiju britanske državljane ili pojedince sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koje Teheran smatra pretnjom, izjavio je u srijedu šef britanske domaće špijunske agencije.

Ken Mekalum, generalni direktor Službe bezbednosti poznate kao MI5, rekao je da dok Teheran koristi nasilje da bi ućutkao kritičare kod kuće, njegove „agresivne obaveštajne službe“ takođe direktno projektuju pretnju Britaniji.

„U najoštrijoj mjeri to uključuje ambicije da se kidnapuju ili čak ubiju pojedinci sa sedištem u Britaniji ili Ujedinjenom Kraljevstvu koji se smatraju neprijateljima režima“, rekao je Mekalum u govoru u sedištu MI5.

„Videli smo najmanje 10 takvih potencijalnih pretnji samo od januara.

Iranski zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar.

Prošle nedjelje, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da je pozvao najvišeg diplomatu Teherana zbog navodnih pretnji iranskih bezbjednosnih snaga novinarima u Britaniji.

Kleverli je rekao da je diplomati jasno stavio do znanja da „ne tolerišemo pretnje po život i zastrašivanje bilo koje vrste prema novinarima ili bilo kom pojedincu koji živi u UK“.

Mekalum je rekao da su iranske obaveštajne službe „sofisticirani protivnik” koji je ponekad delovao koristeći svoje osoblje ili je udvarao drugima da rade u njihovo ime, a ponekad su bili spremni da preduzmu „nepromišljene akcije”.

„Povremeno će preduzeti tu akciju u zapadnim zemljama, ponekad će nastojati da namame ljude u druge delove sveta uključujući i sam Iran“, rekao je on.

Britanija je u ponedeljak saopštila da je sankcionisala dvadesetak iranskih zvaničnika, uključujući vladinog ministra komunikacija i šefa njene sajber policije zbog „nasilne represije protesta“ izazvanih smrću 22-godišnje žene koja je bila u pritvoru policija.

Sa svoje strane, Iran je optužio zapadne neprijatelje da podstiču rasprostranjene proteste izazvane smrću iranske Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra, koji su označili jedan od najhrabrijih izazova Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine.

Reči britanskog šefa špijuna takođe odražavaju slične napomene francuskog predsednika Emanuela Makrona ranije u sredu da Iran postaje sve agresivniji prema Francuskoj pritvaranjem njenih državljana.

Iran je u srijedu saopštio da je nekoliko francuskih obaveštajnih agenata uhapšeno u vezi sa protestima.

„Sadašnji talas protesta u Iranu postavlja fundamentalna pitanja totalitarnom režimu“, rekao je Mekalum. „Ovo bi moglo signalizirati duboku promjenu, ali putanja je neizvesna.“