Britanski premijer Džonson danas podnosi ostavku na mesto lidera Torijevaca

Britanski premijer Džonson danas podnosi ostavku na mesto lidera Torijevaca

Posle niza skandala i masovne ostavke ministara, britanski premijer Boris Džonson podneće ostavku u četvrtak, javio je BBC.

Boris Džonson će kasnije danas podneti ostavku na mesto lidera Konzervativne partije Velike Britanije, tvrdi BBC. Međutim, on će navodno ostati premijer do jeseni.

Prema rečima političkog urednika BBC-a Krisa Mejsona, ovog ljeta će se održati trka za vođstvo konzervativaca, a novi premijer će biti postavljen na vrijeme za konferenciju Torijevaca u oktobru.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je više od 50 članova Džonsonove vlade podnelo ostavke u poslednjih nekoliko dana, uključujući ključne ličnosti kao što su ministri finansija i obrazovanja.
U srijedu Džonsonov pomoćnik Džejms Dadridž rekao je za Skaj njuz da će se premijer „boriti dalje“, odbijajući da podnese ostavku uprkos sve većem pritisku da to učini. „On ima mandat od 14 miliona i toliko toga da uradi za zemlju“, rekao je Dadridž.

Uprkos tome što su preživeli glasanje o poverenju u parlamentu prošlog mjeseca, Džonson i njegov kabinet sve su više upleteni u brojne kontroverze. U maju je interna istraga potvrdila da su vladini zvaničnici rutinski kršili pravila socijalnog distanciranja Covid-19, a nekoliko njih, uključujući i samog Džonsona, kažnjeno je novčano.

Džonson je u srijedu priznao da je napravio „grešku” imenovavši Krisa Pinčera za zamenika glavnog biča, zvaničnika zaduženog za upravljanje vladinim procedurama. Pinčer je podneo ostavku na svoju funkciju krajem prošle nedelje nakon optužbi za seksualno zlostavljanje.

Nakon fijaska sa Pinčerom, jedan broj poslanika je počeo da podnosi ostavke na svoje funkcije i pisao brutalne ocene o Džonsonovom učinku kao premijera, zahtevajući da on ode. Do četvrtka ujutru podnele su najmanje 53 ostavke, uključujući četiri ministra.

Nadim Zahavi, koji je u utorak imenovan za kancelara, u četvrtak se okomio na Džonsona i rekao mu da se povuče. On je na Tviteru napisao: „Premijeru: ovo nije održivo i biće samo gore: za vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije od cele zemlje. Morate učiniti pravu stvar i ići sada.”

Dok se navodno očekuje da će Džonson ostati u ulozi premijera do jeseni, brojni bivši ministri kažu da misle da to nije moguće za njega.
„On mora da ode večeras, [Dominik] Rab bi trebalo da preuzme“, navodno je rekao jedan bivši zvaničnik za Gardijan. Drugi je rekao da Džonson „mora da preda pečate kancelarije danas i da ode. Tako da možemo imati službenika premijera.”

Premijerka Škotske je takođe na Tviteru navela da ne veruje da je Džonsonov ostanak na mestu premijera do jeseni „održiv“, napominjući da on nikada nije bio sposoban za tu ulogu i da nikada nije trebalo da ga izabere Konzervativna partija za svog lidera.