Britanski parlament je najavio opasno nizak nivo municije zbog rata u Ukrajini

Britanski parlament je najavio opasno nizak nivo municije zbog rata u Ukrajini

Moglo bi da potraje najmanje decenija da se obnove britanske zalihe municije, koje se smanjuju u svetlu rata u Ukrajini, dovodeći britansku nacionalnu bezbednost u opasnost.

Na ovo su upozoreni u parlamentu Velike Britanije, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na britansku agenciju PA.

Komitet za odbranu saopštio je da su Britanija i drugi saveznici u NATO dozvolili da im zalihe municije padnu na „opasno nizak nivo“ u nastojanju da pomognu Kijevu u borbi protiv ruskog osvajača.

Komitet je rekao da način na koji zapadne vlade nabavljaju oružje „nije pogodan za svrhu“ i pozvao je ministarstvo odbrane da izradi akcioni plan za smanjenje vremena potrebnog za obnavljanje svojih zaliha.

„Jasno je da su Velika Britanija i njeni saveznici u NATO dozvolili da zalihe municije padnu na opasno niske nivoe“, navodi se u izveštaju.

„Dok se Rusija takođe suočava sa smanjenjem svojih zaliha, drugi protivnici su u stanju da održe i potencijalno povećaju svoje zalihe“, rekli su poslanici.

„Stoga, nesposobnost Ujedinjenog Kraljevstva da popuni svoje zalihe ugrožava ne samo našu sposobnost da obezbedimo Ukrajinu, već i da se suprotstavimo svakoj pretnji našoj sopstvenoj bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Upozorenje komiteta odražava zabrinutost koju je izrazio ministar odbrane Ben Volas, koji je rekao da je britanskoj vojnoj opremi „očajnički potrebna zamena“ i da je ruska invazija na Ukrajinu značila da se neke nadogradnje moraju desiti ranije nego što je prvobitno planirano.

Prošlog meseca, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da hitno povećaju proizvodnju municije jer Ukrajinci troše municiju brže nego što Zapad može da je isporuči.

Komitet je rekao da je od vitalnog značaja da odbrambeni industrijski kapacitet Ujedinjenog Kraljevstva bude „održiv i skalabilan“ kako bi mogao da se poveća proizvodnja.

„Ministarstvo odbrane je pre skoro dve godine razvilo strategiju za poboljšanje angažovanja sa industrijom i saveznicima, ali nam je rečeno da će biti potrebno najmanje deceniju da se popuni (a zatim poveća na održiv nivo) zaliha municije u UK“, navodi se u saopštenju.

Zbog toga preporučujemo da ministarstvo izradi akcioni plan o tome kako namerava da razvija odbrambenu industriju i smanji vreme potrebno da se popune zalihe Velike Britanije“, rekli su poslanici.

Predsjednik komiteta Tobijas Elvud je rekao: „Ruska invazija na Ukrajinu trebalo bi da bude poziv na uzbunu Zapadu. Bezbednost, bezbednost i demokratija se teško dobijaju i lako se gube. Jaka, otporna vojska koja stoji rame uz rame sa našim savjeznicima u inostranstvu je najbolja odvraćanje od agresije“.