Nafta je niža na jačim dolarima i slabim kineskim podacima

Nafta je niža na jačim dolarima i slabim kineskim podacima

Cijene nafte su u utorak pale pošto su jači američki dolar i slabi podaci o nafti najvećeg uvoznika sirove nafte Kine promjenili zamah nakon pet dana rasta.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 41 cent, ili 0,48%, na 85,77 dolara po barelu do 1250 GMT. Američka nafta Vest Tekas Intermediate oslabila je 40 centi, ili 0,5%, na 80,06 dolara.

Cene su pale pošto je američki dolar porastao uoči svedočenja predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela Kongresu u utorak u 15:00 GMT.

Fokus će biti na tome da li je on i dalje uveren da je Fed na pravom putu da zadrži inflaciju na stalnom padu ka svom cilju od 2%.

Jači dolar obično smanjuje potražnju za naftom denominiranom u dolarima od kupaca koji plaćaju drugim valutama.

Dalji pritisak došao je od kontrakcije kineskog izvoza i uvoza u januaru i februaru, uključujući uvoz sirove nafte. Do pada je došlo uprkos ukidanju ograničenja COVID-19, što ukazuje na slabost inostrane potražnje.

„S obzirom na visoku inflaciju u SAD i Evropi, potražnja odatle bi trebalo da nastavi da slabi, što takođe smanjuje potražnju za preradom u Kini“, rekla je Iris Pang, glavni ekonomista ING-a za Veliku Kinu.

Pad je, međutim, bio ograničen zbog zabrinutosti za snabdevanje. Izvršni direktor kompanije Chevron (CVKS.N) Majk Virt je u ponedeljak na konferenciji u Hjustonu rekao da „ne postoji veliki kapacitet za kretanje“, što globalno tržište čini ranjivim na bilo kakve neočekivane poremećaje u snabdevanju.

„Ključna nepoznanica za 2023. biće prekid ruskog izvoza nafte i rafinisanih proizvoda“, rekao je analitičar Commonvealth Bank of Australia Vivek Dhar.

Zalihe sirove nafte u SAD bi mogle da zabeleže prvo smanjenje u poslednjih 10 nedelja, pokazala je anketa Rojtersa pre objavljivanja zvaničnih podataka ove nedelje.

Nedjeljni izveštaj Američkog instituta za naftu treba da bude objavljen u utorak u 21:30 GMT, a podaci Uprave za energetske informacije slede u 15:30 GMT u sredu.