Bivši čuvar britanske ambasade u Njemačkoj priznao je da je špijunirao za Rusiju

Bivši čuvar britanske ambasade u Njemačkoj priznao je da je špijunirao za Rusiju

Dejvid Smit (58), koji je osam godina radio kao obezbjeđenje u britanskoj ambasadi u Njemačkoj, izjasnio se krivim za kršenje Zakona o državnim tajnama i špijuniranje u korist Rusije skoro godinu dana.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Skaj njuz.

Na Engleskom Centralnom krivičnom sudu prošle nedelje izjasnio se krivim po osam od devet tačaka po Zakonu o državnim tajnama. To se saznalo u petak, kada je tužilaštvo odustalo od devete tačke optužnice.

Prema optužnici, Dejvid Smit je od 31. oktobra do 1. decembra 2020. komunicirao sa general-majorom, vojnim atašeom ruske ambasade u Berlinu Sergejem Čuhurovim i preneo mu poverljive informacije, uključujući detalje o aktivnostima, identitetima, adresama. i brojeve telefona raznih službenika britanske ambasade.

Ove informacije su navodno bile namjenjene za upotrebu od strane Rusije u neprijateljske svrhe.

Smit je uhapšen u Njemačkoj u avgustu 2021. nakon što ga je kontaktirao neko za koga je verovao da radi za rusku vojnu obaveštajnu službu. Prilikom pretresa njegovog stana, policija je pronašla 800 evra nepoznatog porekla, mejlove i dokumenta sa oznakom „tajno“, očigledno pripremljenih za predaju Rusima, kao i nekoliko ruskih zastava i značku jedinice Berkut, rasformirane godine. Ukrajina.

U presretnutim razgovorima, Smit je izjavio da mrzi Veliku Britaniju i Njemačku i izrazio je ogorčenje zbog vijore dugine zastave u znak podrške LGBTK+ zajednici.