Bijela kuća podjeljena oko zalaganja za mir u Ukrajini

Bijela kuća podjeljena oko zalaganja za mir u Ukrajini

Američka vlada je podjeljena oko toga da li da vrši pritisak na Ukrajinu da započne mirovne pregovore sa Rusijom, a neki zvaničnici tvrde da neće dobiti bolje uslove u budućnosti, objavio je Njujork tajms u četvrtak, pozivajući se na izvore.

Prema zvaničnicima Bele kuće sa kojima je taj magazin intervjuisao, general Mark Mili, koji je na čelu Združenog generalštaba SAD, izjavio je tokom internih sastanaka da su kijevske snage postigle sve što razumno mogu očekivati pre nego što nastupi zima i „treba da pokušaju da zacementiraju svoje dobici za pregovaračkim stolom” sa Rusijom.

Millei je očigledno mislio na nedavnu odluku Moskve da povuče svoje trupe sa desne obale reke Dnjepar, uključujući grad Herson, što je potez napravljen da bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Međutim, navodi se da se drugi visoki zvaničnici protive Milijevoj liniji razmišljanja, tvrdeći da ni Moskva ni Kijev sada nisu spremni za razgovore, dok bi svako zatišje u borbama omogućilo Rusiji da se pregrupiše. Iako veruju da će sukob na kraju biti rešen diplomatskim putem, konsenzus je da trenutak za razgovore „nije sazreo“ i da na SAD ne treba gledati kao na pokušaje da zadrže Kijev dok „ima zamaha“.

Izveštaj dolazi nakon što je američki predsednik Džo Bajden u četvrtak rekao da „ne misli da će sukob biti rešen dok [ruski predsednik Vladimir] Putin ne ode iz Ukrajine“.

Istog dana, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan tvrdio je da Vašington „ne vrši pritisak na Ukrajinu“ u bilo kakve pregovore sa Rusijom, insistirajući da „konsultuje“ Kijev kao partnera i pruža mu različite oblike podrške.

Moskva je više puta izjavila da, iako ne vodi nikakve pregovore sa SAD o Ukrajini, ostaje otvorena za diplomatski angažman sa Kijevom. Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski postavio je uslove za bilo kakav diplomatski angažman, koji uključuju „obnavljanje teritorijalnog integriteta [Ukrajine]“, „nadoknadu za svu ratnu štetu“ i „kažnjavanje svakog ratnog zločinca“.

Zelenski je ranije potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa Putinom, sugerišući da će Kijev razgovarati sa Rusijom samo kada ima drugog predsjednika.