Gradonačelnik Istanbula na suđenju, mogao bi se suočiti sa političkom zabranom

Gradonačelnik Istanbula na suđenju, mogao bi se suočiti sa političkom zabranom

Turski sud nastavio je u petak suđenje gradonačelniku Istanbula pod optužbom da je vređao članove Vrhovnog izbornog veća Turske, a kritičari navode da je slučaj pokušaj da se ključni protivnik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana ukloni sa političke scene.

Gradonačelniku Ekremu Imamogluu, članu opozicione Republikanske narodne partije, preti kazna do četiri godine zatvora ako bude proglašen krivim po optužbi, a takođe bi mu moglo biti zabranjeno obavljanje funkcije. Sud u Istanbulu bi svoju presudu mogao izreći u petak.

Imamoglu je izabran da vodi najveći grad Turske u martu 2019. Njegova pobeda je bila istorijski udarac za Erdoganovu Partiju pravde i razvoja, koja je kontrolisala Istanbul četvrt veka. Stranka se zalagala za poništavanje rezultata opštinskih izbora u gradu sa 16 miliona stanovnika, navodeći nepravilnosti.

Izazov je rezultirao ponavljanjem izbora nekoliko meseci kasnije. Imamoglu je ponovo pobedio, tog puta sa udobnom većinom.

Njegovo suđenje se zasniva na optužbama da je uvredio članove izbornog veća izjavom od 4. novembra 2019. u kojoj je otkazivanje legitimnih izbora opisao kao „budalaštinu“.

Gradonačelnik negira da je vređao članove saveta, ističući da su njegove reči odgovor na ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua koji ga je nazvao „budalom“ i optužio Imamoglua da je kritikovao Tursku tokom posete Evropskom parlamentu.

Vladini kritičari smatraju da je suđenje pokušaj da se spreči popularni gradonačelnik da se kandiduje protiv Erdogana na predsedničkim i parlamentarnim izborima koji su trenutno zakazani za jun 2023.

Ako bude osuđen, Imamoglu bi mogao da izgubi mesto gradonačelnika i da ga zameni neko blizak Erdoganovoj vladajućoj stranci.

Nekoliko gradonačelnika iz prokurdske Narodne demokratske partije, ili HDP, koji su takođe izabrani 2019. godine, smenjeno je sa dužnosti zbog navodnih veza sa kurdskim militantima i zamenjeno poverenicima koje je imenovala država.

Desetine poslanika HDP-a i hiljade članova stranke uhapšeno je zbog optužbi za terorizam u sklopu vladinog obračuna sa strankom.