Bajden evakuisan na bezbjednu lokaciju

Bajden evakuisan na bezbjednu lokaciju

Agenti Tajne službe odveli su predsjednika nakon što je avion zaleteo u vazdušni prostor iznad njegove kuće na plaži u Delaveru,prenosi RT.

Američki predsjednik Džo Bajden evakuisan je iz svoje kuće na plaži u Delaveru nakon što je neovlašćena letelica ušla u ograničeni vazdušni prostor iznad imanja, aktivirajući bezbjednosne protokole.

Predsjednik je hitno prebačen na bezbednu lokaciju u subotu oko 13 časova nakon što je privatni avion „greškom“ ušao u bezbjedno područje u blizini Bajdenove kuće za odmor u Rehobot Biču u Delaveru, navodi se u saopštenju američke tajne službe. „Letelica je odmah ispraćena iz ograničenog vazdušnog prostora“, dodala je agencija.

Bezbjedna lokacija je navodno bila obližnja vatrogasna stanica. Bajdenova povorka vozila viđena je kako putuje do vatrogasne stanice, gde je unutra ušao terenac u kojem se vozio predsjednik. Saobraćaj je bio zatvoren više od 20 minuta dok su agenti Tajne službe očistili područje i istražili moguću pretnju.
Reporter CBS Nevs-a Bo Erikson rekao je da je video dva vojna aviona kako lete nisko iznad gradića na plaži nakon što je neovlašćeni avion primećen. Lokalna stanovnica rekla je Eriksonu da je videla mali beli avion kako leti u blizini Bajdenove kuće na plaži oko 12:45. Dva vojna aviona preletela su se iznad plaže Rehobot nekoliko minuta kasnije.

„Preliminarna istraga otkriva da pilot nije bio na odgovarajućem radio kanalu, nije pratio NOTAMS (Obaveštenje za vazduhoplovce) koji je podnet i nije pratio objavljena uputstva za let“, saopštila je Tajna služba. „Tajna služba Sjedinjenih Država će intervjuisati pilota.

Bajdenova povorka vozila vratila se u njegovu kuću na plaži nakon što su istražitelji zaključili da ne postoji stalna bezbednosna pretnja. Predsednica i prva dama Džil Bajden je navodno drugu godinu zaredom proslavila svoj rođendan u svojoj kući na plaži u Delaveru. Federalna uprava za vazduhoplovstvo izdala je privremena ograničenja letova u toj oblasti od četvrtka uveče do nedelje ujutru, očigledno u vezi sa Bajdenovom posetom.

Bajdenovi često putuju u svoj dom u Vilmingtonu, Delaver, i na svoj objekat Rehobot Bič kako bi brzo pobegli iz Vašingtona. Navodno su proveli 16 dana u kući na plaži tokom pet putovanja tokom njegove prve godine na funkciji.

Vlada je prošle jeseni dodelila građevinski ugovor vredan skoro 500.000 dolara za izgradnju bezbednosne ograde oko predsedničke kuće Rehobot Bič. Od marta, projekat je bio u zastoju u očekivanju lokalnih regulatornih odobrenja potrebnih za izgradnju barijere više nego što je inače dozvoljeno u gradu. Bajdeni su tražili dozvolu da izgrade kameni zid od četiri stope duž prednjeg dela kuće i ogradu od 10 stopa sa kamenim stubovima duž bočnih i stražnjih strana imanja.

Kritičari su istakli ironiju izgradnje zida koji finansiraju poreski obveznici kako bi se osigurao Bajdenov dom nakon što je predsednik otkazao izgradnju zida na južnoj granici SAD. On je granični zid nazvao „gubljenjem novca“ i rekao da to nije „ozbiljno političko rešenje“.