Bajden čestitao Netanjahuu na izbornoj pobedi

Bajden čestitao Netanjahuu na izbornoj pobedi

Predsednik SAD Džozef Bajden čestitao je večeras lideru izraelske opozicije, bivšem premijeru Benjaminu Netanjahuu, na pobedi na prošlonedeljenim parlamentarnim izborima.

Kako je saopštila Netanjahuova konzervativna partija Likud Bajden je rekao Netanjahuu da je posvećen Izraelu i da se ta posvećenost ne dovodi u pitanje.

Netanjahu je u razgovoru sa Bajdenom, koji je trajao osam minuta, ocenio da njih dvojica mogu zajedno da doprinesu sklapanju novih istorijskih mirovnih sporazuma i da su odnosi SAD i Izraela „jaki kao uvek“, saopštio je Netanjahuov kabinet.

Posle izbora 2. novembra očekuje se da Netanjahu zvanično dobije mandat za formiranje nove vlade tokom ove nedelje i da potom obrazuje koaliciju sa ultradesnim verskim partijama Šas, Ujedinjena Tora judaizam i Verski cionizam.

Američki zvaničnici su izrazili zabrinutost što će u novoj vladi po svoj prilici biti ekstremni desničar jedan od lidera Verskog cionizma Itamar Ben-Gvir.

Netanjahu je smenjen prošle godine posle 12 uzastopnih godina na vlasti. On je bio na funkciji premijera najduže u istoriji Izraela, ukupno 15 godina.

Na pobedi su mu čestitiai svetski lideri, uključujući predsednika Francuske Emanuela Makrona, britanskog premijera Rišija Sunaka, predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, premijera Madjarske Viktora Orbana, lidera Indije Narendru Modija i nedavno izabranu premijerku Italije Djordju Meloni, navode izraelski mediji.