Azijske akcije rastu dok investitori čekaju rezultate američkih izbora na sredini mandata

Azijske akcije rastu dok investitori čekaju rezultate američkih izbora na sredini mandata

Azijske akcije su porasle, a dolar oslabio u srijedu dok su investitori čekali podatke o inflaciji u SAD, kao i rezultate američkih izbora na sredini mandata koji bi mogli da označavaju promjenu moći u Vašingtonu.

MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana (.MIAPJ0000PUS) bio je viši za 0,45%, dok je japanski Nikkei (.N225) porastao za 0,2%, a australijske akcije (.AKSJO) za 0,70%.

Kinesko tržište akcija (.SSEC) je otvoreno, sa Hongkonškim indeksom Hang Seng (.HSI) za 0,12% višim.

Kineske akcije su prošle nedelje porasle u nadi da će vlasti u zemlji ublažiti svoju politiku nulte COVID-19, ali sve veći broj slučajeva COVID-19 umanjio je očekivanja.

„Uprkos svim pozitivnim pričama o laganom otpuštanju nulte Covid-a i eksperimentisanju sa većim događajima, čini se da bi moglo doći do još karantina“, rekao je regionalni šef istraživanja ING-a Robert Karnel.

U međuvremenu, kineske fabričke cene za oktobar pale su prvi put od decembra 2020. godine, naglašavajući slabu domaću potražnju i prekid proizvodnje usred strogih mera protiv COVID-19 i usporenog sektora nekretnina.

U utorak su sva tri glavna američka berzanska indeksa zabeležila treću uzastopnu sesiju u zelenom.

Rezultati srednjih izbora u SAD će odlučiti da li će demokrate izgubiti ili zadržati kontrolu u Kongresu na polovini mandata predsednika Džoa Bajdena, a investitori očekuju dobitke republikanaca.

Republikanci su u velikoj meri favorizovani da preuzmu pet mesta koja su im potrebna za kontrolu Predstavničkog doma, ali bi se kontrola Senata mogla svesti na tesne trke u nekoliko država.

Podijeljeni Kongres bi umanjio izglede za mjere fiskalne podrške, što bi dovelo do toga da investitori očekuju da će Fed prije postati manje agresivan u podizanju kamatnih stopa, napisali su stratezi Sako Marketsa. Dodali su da bi takav ishod mogao da izazove rast akcija i da bi verovatno izvršio pritisak na dolar.

Istorijski gledano, akcije su imale tendenciju da rade bolje pod podeljenom vladom kada je demokrata u Beloj kući, pri čemu investitori pripisuju deo tog učinka političkom zastoju koji sprečava bilo koju stranu da napravi velike promene u politici.

Prvi rezultati su pokazali da je nekoliko republikanskih senatora lako izborilo reizbor, ali konačan ishod verovatno neće biti poznat uskoro.

U svetu kriptovaluta, bitkoin je u sredu pao za skoro 1% nakon što je pao za 10% nakon objave kripto berze Binance da je u utorak potpisala neobavezujući ugovor o preuzimanju rivalske berze FTKS suočena sa očiglednom krizom likvidnosti.

Podaci o inflaciji u SAD koji bi trebalo da budu objavljeni u četvrtak takođe će biti na umu investitora, a ekonomisti predviđaju pad i mjesečnih i godišnjih osnovnih brojeva na 0,5% i 6,5%, respektivno.

Fjučersi Fed fondova imaju 67% šanse za povećanje stope od 50 baznih poena u decembru i 33% vjerovatnoće povećanja od 75 baznih poena.

Na tržištu valuta, američki dolar je bio pod opadajućim pritiskom zbog opklada da će Federalne rezerve ublažiti rast kamatnih stopa i ponovno otvaranje Kine i podsticanje rasta.

Dolar se poslednji put trgovao po 1,1006 dolara za evro i kupio 145,20 jena. /FRKS

Cijene nafte su uglavnom ostale nepromjenjene u ranoj trgovini u sredu, nakon pada od 3% na prethodnoj sjednici zbog zabrinutosti potražnje.

Američka nafta je nedavno pala za 0,01% na 88,90 dolara po barelu, a Brent je bio na 95,40 dolara, što je porast od 0,04% na dan.