British airways dozvoljava muškom osoblju da se šminka i nosi tašne

British airways dozvoljava muškom osoblju da se šminka i nosi tašne

Osoblje Britiš ervejza je rečeno da „bude hrabri, ponosni, budi svoj“ dok je avio-kompanija revidirala svoja stroga pravila uniforme kako bi omogućila muškim kabinskim posadom i pilotima da nose šminku i nose torbe tokom letova.

U internom memorandumu objavljenom u sredu i koji su citirali mediji, kompanija je rekla osoblju da će nove smjernice „prigrliti svi bez obzira na pol, rodni identitet, etničku pripadnost, poreklo, kulturu, seksualni identitet ili na neki drugi način“.

Avio-kompanija je saopštila da je blizu završetka revizije svoje dugogodišnje politike uniformi nakon što su druge avio-kompanije, poput Virdžin Atlantika, odlučile da svoje tradicionalne muške i ženske uniforme učine rodno neutralnim.

Ovaj potez dolazi pošto su se avio-kompanije kao što je British Airvais udaljile od tradicionalnih podela po polu i čak su izbacile „dame i gospodo“ iz svojih najava kako bi se „svi klijenti osećali dobrodošli“.

Kako prenosi Dejli mejl, Britiš ervejz je rekao svojim muškim pilotima i kabinskom osoblju da mogu da nose „došak maskare i boje za usne“, kao i lažne trepavice i farbaju nokte. Svo osoblje će sada takođe imati više opcija kada su u pitanju frizure, što znači da će zaposlenima muškarcima biti dozvoljeno da nose „muške punđe“, a svima će sada biti dozvoljeno da nose torbe, bez obzira na rodni identitet ili pol.

Kompanija je odlučila da se drži svojih tradicionalnih muških i ženskih uniformi, kao i da zadrži zabranu vidljivih tetovaža.

Portparol British Airvais-a rekao je agenciji da je kompanija „posvećena inkluzivnom radnom okruženju“ i da će ažurirane smernice za negu, lepotu i dodatke omogućiti zaposlenima da „svakodnevno donose najbolju, najautentičniju verziju sebe na posao .”

U septembru, Virgin Atlantic je ažurirala svoju politiku uniformi, ali je otišla korak dalje od BA, potpuno uklonivši rodne zahteve za odećom, dozvoljavajući muškim radnicima da nose suknje i šminku, i uvodeći oznake za zamenice da osoblje može „nositi uniforme koje izražavaju njihov pravi identitet.”

Kretanje ka omogućavanju muškim stjuardesama da nose haljine i šminku naišlo je na kritike kupaca. Neki kažu da bi avio-kompanije koje prave ova ažuriranja „inkluzivnosti“ trebalo umesto toga da se usredsrede na poboljšanje doživljaja za putnike, dok su drugi to nazvali „budnim ludilom“.

Druge avio-kompanije širom svijeta takođe su ažurirale svoje smernice. Ruski S7, letonski AirBaltic i Air Nev Zealand nedavno su dozvolili osoblju da ima vidljive tetovaže, pirsing, jarku kosu, kao i bradu za muške zaposlene.