U obnovljenim iranskim napadima na sjeveru Iraka poginula je najmanje 1 osoba

U obnovljenim iranskim napadima na sjeveru Iraka poginula je najmanje 1 osoba

Rakete ispaljene iz Irana gađale su baze opozicione grupe iranskih Kurda u ponedeljak u susednom Iraku, pri čemu je najmanje jedna osoba ubijena, a osam ranjeno, saopštili su lokalni zvaničnici. Bio je to poslednji u nizu takvih napada poslednjih nedjelja.

Broj žrtava od iranske salve u severnoj provinciji Sulimanija u iračkom poluautonomnom regionu pod kontrolom Kurda nije odmah jasan.

Koroš Nosrati, zvaničnik opozicione grupe koja je bila meta, rekao je da su tri osobe ubijene. Saman Barzanji, regionalni kurdski ministar zdravlja, rekao je da se očekuje da će broj smrtnih slučajeva rasti.

Iranska paravojna Revolucionarna garda potvrdila je napad i rekla da je gađala baze „terorističkih grupa“ dronovima i projektilima, navodi iranska zvanična novinska agencija IRNA.

Kurdski premijer Masrur Barzani osudio je napad, rekavši da je to „kršenje“ Iraka i suvereniteta kurdskog regiona. Misija Ujedinjenih nacija u Iraku takođe je osudila napad, rekavši da Irak ne treba da se „koristi kao arena za obračune“.

„Dijalog između Iraka i Irana o obostranim bezbjednosnim brigama je jedini put napred“, dodala je misija UN.

Bezbjednosni zvaničnik Kurdske demokratske partije Irana, jedne od grupa na meti, rekao je da su oni pretrpeli žrtve, ali nije izneo više detalja. Zvaničnik nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima i govorio je pod uslovom anonimnosti. Stranka je vodila pobunu protiv iranske vlade od Islamske revolucije 1979. godine.

Iran je u septembru pojačao napade na kurdske opozicione grupe prognane u severni Irak, optužujući ih da su organizovali tekuće antivladine proteste koji su zahvatili Iran u poslednja dva mjeseca.

General Mohamed Pakpur, šef kopnenih snaga Revolucionarne garde, ponovio je optužbu u ponedeljak, rekavši da su kurdske grupe igrale ulogu u protestima u Iranu, navodi poluzvanična novinska agencija Tasnim.

„Terorističke grupe su sprovodile terorističke aktivnosti u Iranu iz Iraka“, navodi se u izveštaju Pakpur. On je takođe tvrdio da je Iran pronašao dokaze koji povezuju separatističke elemente sa protestima, ali nije ponudio dokaze za tu tvrdnju.

Iranske opozicione grupe su glasno podržale proteste u Iranu, ali negiraju da su ih organizovale. Kažu da Teheran pokušava da ih pretvori u žrtveno janje kako bi skrenuo pažnju sa široko rasprostranjenog besa koji podstiče proteste širom zemlje.

Tasnim je takođe rekao da je Pakpur zahtevao da se Irak razoruža i naredi da se baze opozicione grupe premeste na daljih 120 kilometara (75 milja) od iračko-iranske granice.

Protesti koji su izbili u Iranu izazvani su smrću 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru 16. septembra, koja je privedena nakon što je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja žena u zemlji. Amini je bio Kurd.

Protesti su se prvo fokusirali na ukidanje obavezne iranske marame ili hidžaba, ali su se od tada transformisali u pozive da se okonča sveštenička vladavina u zemlji. Demonstracije su sada u osmoj nedjelji.