Ruski i američki zvaničnici razgovaraju u Turskoj

Ruski i američki zvaničnici razgovaraju u Turskoj

Ruski i američki zvaničnici vode razgovore u glavnom gradu Turske Ankari, izvjestio je u ponedeljak ruski list Komersant, pozivajući se na izvor, usred stalnih visokih tenzija između Moskve i Vašingtona zbog rata u Ukrajini.

Turski zvaničnik je odbio da komentariše da li su se razgovori vodili, dok je Kremlj rekao da ne može ni da potvrdi ni da demantuje izveštaj.

Komersant nije naveo detalje o svrsi razgovora, ali je rekao da sastanak nije prethodno javno najavljen. Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne agencije SVR, navodno je deo ruske delegacije, navodi se u saopštenju.

Izveštaj dolazi u trenutku kada Ukrajina slavi ponovno osvajanje svog južnog grada Hersona, što je najveća nagrada koju su njene snage do sada osvojile, nakon što su se ruske trupe povukle iz te oblasti.

Turska se često predstavljala kao arbitar između Moskve i Zapada od ruske invazije na Ukrajinu. To je pomoglo u sklapanju sporazuma između Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica iz blokiranih crnomorskih luka u julu.