Španija uhapsila 32 osobe koje su navodno povezane sa italijanskom mafijašom ‘ndrangheta

Španija uhapsila 32 osobe koje su navodno povezane sa italijanskom mafijašom ‘ndrangheta

Španija je uhapsila 32 člana organizovane kriminalne grupe povezane sa italijanskom mafijom ndrangeta zbog navodnih veza sa trgovinom drogom velikih razmjera i pranjem novca, saopštio je u utorak Evropol.

Veruje se da je ta kriminalna grupa, čiji su članovi opisani kao veoma nasilna, povezana sa trgovinom kokainom i kanabisom između Španije i Italije, prevozom droge skrivene u gliserima i reinvestiranjem kriminalne dobiti u španske nekretnine, saopštila je policijska agencija.

Među uhapšenima su bili Italijani, Albanci i Mađari.

Vlasti su zaplenile 18 kilograma (40 funti) amfetamina, 4,5 kilograma (10 funti) kokaina, vatreno oružje, 300.000 evra u gotovini (oko 300.000 dolara) i 600 biljaka kanabisa.

Operacija se odvijala u dva različita dana prošle nedelje na mediteranskom ostrvu Ibica i uključivala je 500 policajaca iz španske civilne garde, italijanskih karabinjera i Guardia de Finanza, uz podršku evropskih tela za policiju i pravosuđe, Evropola i Evrodžasta.

Oko 40 nekretnina takođe je pretraženo u priobalnim španskim gradovima Barseloni, Malagi i Tenerifeima.

Kalabrijsku mafiju drangeta italijanski tužioci smatraju najvažnijom kriminalnom organizacijom u zapadnom svijetu. Neki od uhapšenih su povezani sa brojnim ubistvima u Italiji, kažu tužioci.