NATO otkriva plan za slučaj eskalacije tenzija na Kosovu

NATO otkriva plan za slučaj eskalacije tenzija na Kosovu

NATO je spreman da pošalje još svojih trupa na Kosovo u slučaju da tenzije između lokalnih vlasti i manjinskih Srba postanu nasilne usred neslaganja oko izdavanja dozvola za vozila između Beograda i Prištine.

Zamjenik komandanta mirovne misije bloka predvođenog SAD na Kosovu (KFOR), brigadni general Luka Piperni, rekao je novinarima u utorak da su snage Alijanse „budne i spremne da deluju“ ako tenzije porastu.

„Takođe možemo da privučemo rezervne snage koje možemo pozvati u kratkom roku“, rekao je Piperni, a prenosi Rojters.

Saopštenje dolazi nakon što je generalni sekretar NATO-a prošlog meseca izjavio da je blok spreman da interveniše ako je „stabilnost“ ugrožena na Kosovu, dodajući da će KFOR preduzeti „sve mere koje su neophodne da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve narod Kosova“.

Tenzije između Kosova i Srbije eskalirale su još u avgustu nakon što je Priština usvojila zakon o zabrani dokumenata i registarskih tablica vozila koje izdaje Srbija. Kosovo je pokušalo da sprovede novu meru slanjem teško naoružane specijalne policije da preuzme kontrolu nad granicom između Srbije i Kosova, dok su lokalni Srbi pružali otpor postavljanjem barikada na putevima i upuštajući se u nasilne sukobe sa prištinskim snagama.

Nakon što su mirovne snage NATO-a raspoređene da razblaže situaciju, prištinska vlada je pristala da odloži primenu novog zakona u zamenu za demonstrante koji demontiraju svoje barikade.

Međutim, kako se bliži rok za okončanje tog odlaganja 31. oktobar, mnogi strahuju da će se tenzije ponovo rasplamsati na granici između Srbije i Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Prištinu da dovodi u pitanje bezbednost njegove zemlje i stvara rizik od nasilnih sukoba u regionu povećanjem prisustva specijalnih snaga na granici.

On je takođe udario na EU zbog pokušaja da izvrši pritisak na Beograd da reši konflikt potpisivanjem sporazuma sa Prištinom, za koji Vučić kaže da bi suštinski priznao otcepljenu pokrajinu.

Nakon što je dobilo podršku Zapada, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. Međutim, dok su ga SAD i mnogi njihovi saveznici priznali kao nezavisno, Srbija, Rusija, Kina, UN i pet država članica EU nisu.