Novi malezijski premijer Anvar obećava da će izlečiti podeljenu naciju, ekonomiju

Novi malezijski premijer Anvar obećava da će izlečiti podeljenu naciju, ekonomiju

Dugogodišnji reformistički lider Anvar Ibrahim položio je u četvrtak zakletvu kao premijer Malezije i obećao da će izlečiti rasno podeljenu naciju, boriti se protiv korupcije i oživeti ekonomiju koja se bori sa rastućim troškovima života.

Njegov uspon na vrh bio je pobeda političkih reformatora koji su danima bili uvučeni u bitku sa malajskim nacionalistima nakon što su opšti izbori u subotu doveli do obešenog parlamenta. Anvar je položio zakletvu na jednostavnoj ceremoniji u nacionalnoj palati koju je prenosila nacionalna televizija.

Kralj Malezije, sultan Abdulah Sultan Ahmad Šah, imenovao je Anvara (75) za desetog lidera nacije nakon što je rekao da je zadovoljan što je Anvar kandidat koji će vjerovatno imati podršku većine.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare, Anvar je rekao da će formirati vladu jedinstva koju će činiti njegov Savez nade koji je osvojio 82 mjesta, Nacionalni front sa 30 mjesta i blok iz istočne države Saravak sa 23 mjesta. Rekao je da bi mu to donelo većinu od 135 mesta, a očekuje se da će im se pridružiti i drugi manji blokovi.

„Nema sumnje u moj legitimitet“, rekao je Anvar nakon što je njegov rival, bivši premijer Muhidin Jasin, osporio da ima većinsku podršku. Anvar je rekao da će njegova vlada predložiti glasanje o poverenju kada se parlament ponovo sastane 19. decembra.

Neočekivani porast podrške etničkih Malaja podstakao je Muhidinovu desničarsku Nacionalnu alijansu da osvoji 73 mjesta, a njena saveznica Panmalezijska islamska partija se pojavila kao najveća pojedinačna stranka sa 49 mjesta.

Zastoj je rešen nakon što je Nacionalni front, na čelu sa Nacionalnom organizacijom Ujedinjenih Malaja, pristao da podrži vladu jedinstva pod Anvarom. Takvo povezivanje je nekada bilo nezamislivo u malezijskoj politici, u kojoj je dugo dominiralo rivalstvo između dvije stranke.

„Njegovo Kraljevsko Visočanstvo podseća sve strane da pobednici ne pobeđuju sve, a gubitnici ne gube sve“, navodi se u saopštenju palate. Sultan Abdulah je pozvao sve suprotstavljene stranke da se pomire kako bi osigurali stabilnu vladu i okončali politička previranja u Maleziji, koja su dovela do tri premijera od izbora 2018.

Berza i malezijska valuta su porasle nakon vijesti o Anvarovom imenovanju.

Policija je pooštrila bezbednost širom zemlje jer su postovi na društvenim mrežama upozoravali na rasne probleme ako Anvarov multietnički blok pobedi. Anvarova stranka je pozvala pristalice da se uzdrže od slavljeničkih okupljanja kako bi izbegli rizik od provokacija.

Anvar je rekao da želi da njegova pobeda donese novu nadu za Malezijce koji čeznu za pravednijom nacijom, i uverio većinu malajskih muslimana da nemaju čega da se plaše. On je rekao da će mu prioritet biti jačanje ekonomije jer se sledeće godine suočava sa očekivanim usporavanjem i borba protiv rastuće inflacije.

Mnogi ruralni Malajci strahuju da bi mogli izgubiti svoje privilegije sa većim pluralizmom pod Anvarom. Siti korupcije i sukoba u dugo vladajućem UMNO-u, mnogi su se odlučili za Muhidinov blok na glasanju u subotu.

„Malezija je stara više od šest decenija. Svaki Malezijski, bez obzira na etničku pripadnost, versko uverenje ili region, posebno Sabah i Saravak, ne bi trebalo da se ostavlja da oseća da je na bilo koji način ignorisan. Niko ne bi trebalo da bude marginalizovan pod mojom administracijom“, rekao je on. Sabah i Saravak na ostrvu Borneo su među dve najsiromašnije države u zemlji.

Anvar je ponedeljak proglasio državnim praznikom kako bi obeležio pobjedu svog bloka.

Anvarov uspon na vrh zatvara njegovo političko putovanje i ublažiće strahove od veće islamizacije. Ali on se suočava sa visokim zadatkom u premošćivanju rasnih podela koje su se produbile nakon subotnjeg glasanja, kao i oživljavanju ekonomije. Malajci čine dve trećine od 33 miliona stanovnika Malezije, koji uključuju velike etničke kineske i indijske manjine.

„Anvar je globalista, što će uvjeriti međunarodne investitore. Videlo se da je graditelj mostova u zajednicama, što će testirati njegovo liderstvo u napredovanju, ali u istom trenutku pruža ubedljivu ruku za izazove sa kojima će se Malezija suočiti“, rekla je Bridžit Velš, politički ekspert za jugoistočnu Aziju na malezijskom Univerzitetu u Notingemu. .

Anvar je bio bivši zamenik premijera čije je otpuštanje i zatvaranje 1990-ih dovelo do masovnih uličnih protesta i reformskog pokreta koji je postao glavna politička snaga. Četvrtak je označio drugu pobedu njegovog reformističkog bloka – prva je bila istorijske ankete iz 2018. koje su dovele do svrgavanja UMNO-a i prve promene režima od nezavisnosti Malezije od Britanije 1957. godine.

Anvar je u to vrijeme bio u zatvoru pod optužbom za sodomiju za koju je rekao da je politički motivisana. Bio je pomilovan i trebalo je da preuzme dužnost od Mahathira Mohamada. Ali vlada je pala nakon što je Muhidin prebegao i udružio se sa UMNO-om da formira novu vladu. Muhidinovu vladu su ophrvali unutrašnji rivali i on je podneo ostavku posle 17 meseci. Kralj je tada izabrao lidera UMNO-a Ismaila Sabrija Jakoba za premijera.