Iran uhapsio fudbalera zbog kritika vlade

Iran uhapsio fudbalera zbog kritika vlade

Državni mediji u Iranu izveštavaju da je Vorija Gafuri, bivši član fudbalske reprezentacije zemlje, uhapšen zbog kritike vlade.

Poluzvanične novinske agencije Fars i Tasnim javile su u četvrtak da je on uhapšen zbog vređanja fudbalske reprezentacije koja trenutno igra na Svjetskom prvenstvu i kritikovanja vlade.

Gafuri, koji nije izabran da ide na Svetsko prvenstvo, tokom svoje karijere je bio otvoreni kritičar iranskih vlasti i politike.

Iran je više od dva mjeseca potresen antivladinim protestima, što je najveći izazov njegovoj islamskoj teokratiji u poslednjih više od jedne decenije.

Izvještaji o njegovom hapšenju stigli su uoči utakmice Svjetskog prvenstva u petak između Irana i Velsa. Na prvoj utakmici Irana protiv Engleske, reprezentativci Irana odbili su da pevaju uz himnu, a neki navijači su protestovali tokom utakmice.

Protesti su zapalili smrću 22-godišnje iranske Kurdkinje koja je bila u pritvoru moralne policije te zemlje u septembru. Brzo su eskalirali u demonstracije širom zemlje koje su pozivale na rušenje Islamske Republike. U zapadnom kurdskom regionu zemlje zabeleženi su posebno intenzivni protesti i smrtonosni razbijanje snaga bezbednosti.

Gafuri, koji je takođe pripadnik iranske kurdske manjine, kritikovao je politiku vlade u prošlosti. Zvaničnici nisu rekli da li je to bio faktor zbog kojeg nije izabran za nacionalni tim.