Japan protestuje Rusiji zbog vojnih vježbi sa Kinom

Japan protestuje Rusiji zbog vojnih vježbi sa Kinom

Japan je protestovao Rusiji zbog multinacionalnih vojnih vežbi, uključujući Kinu, koje sprovodi na ostrvima pod kontrolom Japana, i ozbiljno je zabrinut zbog vežbi gađanja ratnih brodova dvije zemlje kod sjeverne obale Japana, rekao je zvaničnik.

Peking pojačava vojnu saradnju sa Moskvom, a od kraja avgusta učestvuje u multinacionalnim vježbama „Vostok 2020” na dalekom istoku Rusije.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno kritikovao je vežbe na spornim ostrvima, koje Japan naziva severnim teritorijama, u lancu Kurila kod najsevernijeg glavnog japanskog ostrva Hokaido. On je rekao da je japansko ministarstvo odbrane u subotu uočilo šest ruskih i kineskih ratnih brodova kako pucaju iz mitraljeza u Japansko more oko 190 kilometara (118 milja) zapadno od rta Kamui na Hokaidu.

„Japan će nastaviti da prati kretanje ovih brodova sa ozbiljnom zabrinutošću i preduzeće sve moguće mere da sprovede aktivnosti upozorenja i nadzora u vodama koje okružuju Japan“, rekao je Macuno na konferenciji za novinare.

Kinesko ministarstvo nacionalne odbrane saopštilo je u nedelju da je Kina učestvovala u vazdušnim, kopnenim i pomorskim vežbama kao deo vježbi. Rečeno je da je kineski pomorski taktički tim izveo zajedničke vježbe sa Rusijom u Japanskom moru, uključujući i onu dizajniranu da uništi lebdeće mine.

Japan je izrazio zabrinutost zbog rastućih tenzija u Aziji nakon ruske invazije na Ukrajinu, strahujući da rat ohrabruje ionako odlučne vojne aktivnosti Kine u istočnoj Aziji, posebno oko Tajvana, za koji Kina tvrdi. Japan trenutno revidira svoju nacionalnu bezbednosnu strategiju i smjernice za odbranu kako bi značajno ojačao svoje vojne sposobnosti kako bi ojačao svoje odvraćanje.

Nakon zajedničke vežbe gađanja, ratni brodovi, uključujući kineski razarač navođenih raketa, fregatu i brod za snabdevanje i tri ruske fregate, prešli su Soja moreuz između japanskih ostrva Honšu i Hokaido. Kineski ratni brodovi prešli su moreuz Cušima u jugozapadnom Japanu 29. avgusta, saopštilo je ministarstvo.

Japan je više puta pokušavao da povrati suverenitet nad spornim ostrvima, koje je Moskva zauzela u poslednjim danima Drugog svetskog rata. Spor je sprečio dve zemlje da potpišu mirovni sporazum kojim se formalno okončaju njihova neprijateljstva iz Drugog svetskog rata. Rusija je ranije ove godine objavila da je suspendovala mirovne pregovore sa Japanom u znak protesta protiv sankcija Tokija Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini.