Abzović: Korupcija generiše nacionalizam u čitavom regionu

Abzović: Korupcija generiše nacionalizam u čitavom regionu

Crna Gora je spremna da zatvori veliki broj poglavlja vezanih za pristupanje Evropskoj uniji (EU), ali zbog tehničkih prepreka to još uvijek nije uspjela da postigne.

Jedna od tih prepreka je Sudski savjet koji još nije formiran zbog “političkih igara”, jer “nekome odgovara da sebi pripiše uspjeh” za njegovo formiranje, kazao je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, govoreći na 15. Regionalnom evroatlantskom kampu, REACT, koji je u organizaciji ALFA Centra počeo danas na Žabljaku.

„Vjerujem da Crna Gora ima sistem koji može brzo da se transformiše, ali ne u ovakvim političkim uslovima. Nažalost, ovdje smo, mislim i na Crnu Goru i na region, opterećeni politikom, jer nam je fokus na pogrešnoj strani i stalno krivca tražimo u nekom drugom. Imamo sve uslove da imamo visok životni standard, samo da raskrstimo sa tim politikama gdje od svake stvari pravimo da je dan D“ – kazao je Abazović

„Kada su politički odnosi na visokom nivou, onda kao rezultat imamo ekonomski napredak“ kazao je, prenosi Pobjeda.

Smatra da, ne samo u Crnoj Gori, nego i u čitavom regionu, korupcija generiše nacionalizam, i namjerava da se tom temom pozabavi sa naučnog apekta onog trenutka kada izađe iz politike. Dobro je, kako je kazao, što se sve više pojavljuju snage koje ruše taj koncept, iako i dalje ima veliki broj onih koji netačnim i neracionalnim stvarima guraju zemlju u sukobe.