U Estoniji osuđena žena koja je poslala 40 evra za rusku vojsku i rat protiv Ukrajine

U Estoniji osuđena žena koja je poslala 40 evra za rusku vojsku i rat protiv Ukrajine

Sud u Talinu osudio je ženu koja je prebacila 40 evra za podršku ruskoj vojsci i njenoj invaziji na Ukrajinu, piše Postimes.

Osuđena Olga Fedorova poslala je novac Rusu Vladimiru Šilovu, koji je prevozio dronove za rusku vojsku. U julu ga je zbog toga osudio estonski sud.

„Za naše dečake“, napisala je Fedorova u obrazloženju bankovne uplate, koja je izvršena krajem maja.

Ruskinja koja živi na Kipru i njen advokat sklopili su dogovor sa tužilaštvom koje je tražilo da Fedorova bude osuđena na pet mjeseci zatvora.

Kazna neće biti izvršena osim ako ne počini krivično delo sa umišljajem tokom perioda kušnje od godinu i osam mjeseci, a Fedorova mora da plati i novčanu kaznu od 981 evra.

Prilikom objavljivanja odluke, sudija je naveo da je još uvek relativno malo pravne prakse po ovom pitanju, ali je ugovorena kazna zakonita i ispravna, uzimajući u obzir krivicu.

Podržavanje akta agresije od strane strane države kažnjivo je u Estoniji kaznom zatvora do 5 godina. Podrška agresiji je i nabavka i finansiranje nabavke opreme, uključujući, na primer, dronove, za izvođenje borbenih dejstava različitih jedinica ruske vojske.