Nobelova komisija će proglasiti dobitnika nagrade za fiziku

Nobelova komisija će proglasiti dobitnika nagrade za fiziku

STOKHOLM – Dobitnik, odnosno dobitnici, Nobelove nagrade za fiziku biće proglašeni u utorak u Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka u Stokholmu, prenosi AP.

Dok se fizičari često bave problemima koji na prvi pogled izgledaju daleko od svakodnevnih briga – sitnih čestica i ogromnih misterija prostora i vremena – njihova istraživanja pružaju temelje za mnoge praktične primene nauke.

Prošle godine nagrada je dodeljena trojici naučnika — Sjukuru Manabeu, Klausu Haselmanu i Đorđu Parisiju — čiji je rad pomogao da se objasne i predvide složene sile prirode, čime se proširuje naše razumevanje klimatskih promena.

Nedelja objavljivanja Nobelove nagrade počela je u ponedeljak švedskim naučnikom Svanteom Paaboom koji je u ponedeljak primio nagradu za medicinu za otkrivanje tajni neandertalske DNK koja je pružila ključni uvid u naš imuni sistem.

U sredu nastavljaju sa hemijom, a u četvrtak književnošću. Nobelova nagrada za mir za 2022. biće objavljena u petak, a ekonomska nagrada 10. oktobra.

Nagrade nose novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna (skoro 900.000 dolara) i biće uručene 10. decembra. Novac potiče iz zaveštanja tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, koji je umro 1895. godine.