Bajden: SAD bi branile Tajvan od kineske invazije

Bajden: SAD bi branile Tajvan od kineske invazije

Predsjednik Džo Bajden rekao je da će američke snage braniti Tajvan ako Kina pokuša da izvrši invaziju na samostalno ostrvo na koje Peking polaže pravo kao deo svoje teritorije, dodajući iskaz zvanične američke podrške ostrvskoj demokratiji.

Na pitanje tokom intervjua emitovanog u nedelju na CBS Nevs programu „60 minuta“ da li su „SAD snage, muškarci i žene iz SAD, branile bi Tajvan u slučaju kineske invazije“, rekao je Bajden, „Da“.

CBS Nevs je izvestio da je Bela kuća nakon intervjua rekla da se američka politika nije promenila. Ta politika kaže da Vašington želi da se status Tajvana reši mirnim putem, ali ne kaže da li bi američke snage mogle biti poslate kao odgovor na kineski napad.

Bajdenovi komentari dolaze u jeku rastuće tenzije oko Tajvana nakon napora vlade kineskog predsednika Si Đinpinga da zastraši ostrvo ispaljivanjem projektila u more i letećim borbenim avionima u blizini i poseta Tajpeju političkih ličnosti, uključujući predsednicu Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Vašington je po saveznom zakonu obavezan da vidi da Tajvan ima sredstva da se brani, ali ne kaže da li će američke snage biti poslate. Sjedinjene Države nemaju formalne odnose sa ostrvom, ali održavaju neformalne diplomatske veze.

Tajvan i Kina su se razdvojili 1949. nakon građanskog rata koji je završio Komunističkom partijom koja je kontrolisala kopno. Dve vlade kažu da su jedna država, ali se spore koja ima pravo da bude nacionalni lider.

Peking kritikuje zvanične strane kontakte sa izabranom vladom Tajvana kao ohrabrenje da svoju de fakto nezavisnost učini trajnom, korak za koji kopno kaže da bi doveo do rata.

Vašington kaže da ne podržava formalnu nezavisnost Tajvana, stav koji je Bajden ponovio u intervjuu emitovanom u nedelju.

„Tajvan donosi sopstvene sudove o svojoj nezavisnosti“, rekao je predsednik. „Ne ohrabrujemo ih da budu nezavisni.

U maju je Bajden rekao „da“ kada su ga na konferenciji za novinare u Tokiju pitali da li je spreman da se vojno angažuje u odbrani Tajvana ako Kina izvrši invaziju.