Amerikanci napali kinesku ambasadu

Amerikanci napali kinesku ambasadu

Čovek iz Čikaga je pokušao da zapali molotovljev koktel, ali nije uspeo

Muškarac iz Čikaga koji je pokušao da baci zapaljenu bombu na kinesku ambasadu u SAD moraće da ostane u zatvoru nedelju dana i da čeka procjenu mentalnog zdravlja, naložio je u petak sudija za prekršaje u Vašingtonu. Benjamin Grabinski je navodno tražio da bude zadržan u izolaciji iz straha od opšte populacije u zatvoru, prenosi RT.

Grabinski je uhapšen u četvrtak, nakon što je bacio flašu na kapiju kineske ambasade, koja se nalazi na severozapadu Vašingtona. Došao je do ambasade držeći staklenu bocu sa komadom tkanine koji se protezao iz njenog vrata i pokušao je da zapali tkaninu, navode vlasti. Kada nije uspeo, Grabinski je bacio flašu preko kapije i otišao. Zadržali su ga agenti američke tajne službe nekoliko blokova od ambasade.

Pokušao sam da ga upalim, ali nije uspelo“, rekli su im agenti.

Sudija Zia Faruki naložila je mentalnu procjenu Grabinskog, a izveštaj će biti podnet sledećeg petka na ročištu za pritvor. Grabinski je navodno tražio da on bude u izolaciji u DC zatvoru.

„Ne želim da se okrećem [u] bandi belih suprematista da bih opstao u opštoj populaciji“, rekao je on, prenosi Politico.

Prema izjavi pod zakletvom koja je podneta u petak, Grabinskog je 29. maja zaustavio službenik Tajne službe ispred ambasade, nakon što je „neprekidno maltretirao“ jednog službenika obezbeđenja. Takođe je navodno bacio kamen na ambasadu i rekao: „Sledeći put će to biti zapaljiva bomba!“

Grabinski je agentu pokazao legitimaciju države Ilinois i karticu Ministarstva za boračka pitanja. Takođe je rekao da je bacio „mali kamen“ na ambasadu i da je otputovao u Vašington iz Čikaga da pokaže „nezadovoljstvo kineskom vladom“, navodi se u izjavi.