Još uvijek dosta poljoprivrednih proizvoda uvozimo iz regiona

Još uvijek dosta poljoprivrednih proizvoda uvozimo iz regiona

Kako Pobjeda prenosi, poljoprivrednici se ove godine nadaju dobroj sezoni. Za sada ,,robe“ ima dovoljno, ali ako sezona bude ekstremno dobra faliće, a i cijene će rasti. Međutim, još uvijek, kako tvrde, nije izbalansirana poljoprivredna proizvodnja pa će tako u julu i avgustu velike količine paradajza, paprike, voća… uvoziti iz regiona, a zadnjih godina uvoz se povećava iz Albanije koja je svoju proizvodnju značajno unaprijedila.

U selu Jelenak, nadomak Danilovgrada, Veselin Jovović ima gotovo 19 hektara različitih povrtlarskih kultura i začinskog bilja. Kaže da se pripremaju za ljeto i da se nada da će sezona biti dobra. Cijene još nijesu povećavali iako su im inputi povećani, ali ako bude veća tražnja u sezoni biće i skuplji proizvodi.Sezona se tek nazire. Bilo je par ,,talasa“ za praznike i par dana odmora pa je bila pojačana tražnja i osjetio se neki pomak u pozitivnom smislu, međutim još uvijek nije krenula sezona kakvu očekujemo. Robe imamo dovoljno zasad, a šta će se dešavati vidjećemo – kazao je Jovović, koji je počeo da se bavi poljoprivredom prije više od 20 godina i postao glavni proizvođač začinskog bilja u Crnoj Gori.

Ako bude ekstremno dobra sezona mislim da će nam faliti proizvoda, kao i svake godine u jeku sezone jer dolazi dosta turista. Još uvijek se dosta poljoprivrednih proizvoda uvozi iz Srbije, Bosne i Albanije jer naša proizvodnja još nije kompletirana – kazao je Jovović.

„Proizvodim najviše začinsko bilje u plastenicima, a u vanjskoj proizvodnji kupus, krompir, luk… U plastenicima imam 15 vrsta začinskog bilja i za sada nema problema. Pripremam se za udarni termin, za jul i avgust. Da ne bih bio u deficitu za isporuku. Pripreme su u toku i siju se nove površine. Za sada se isporučuje dosta solidno“ – kazao je Jovović.

Tvrdi da je dosta dobar plasman začinskog bilja jer je potisnuo uvoz iz Italije i cijenom i kvalitetom.

„Borimo se, inputi su nam skočili, a cijene još nijesmo korigovali. One su na prošlogodišnjem nivou. Samo da ne bude nekih minusa „, ističe Jovović.Što se tiče tražnje u sezoni najviše od začinskog bilja prodaje rukolu, bosiljak, nanu, ruzmarin… dok je u špicu sezone najbolja prodaja paradajza, paprike, krastavca i kompletnog programa voća.Što se tiče voćarske proizvodnje Crna Gora je vrlo loše ,,pokrivena“. Sada imamo mladi krompir iz Malesije i Zete, koji prispijeva i već je cijena došla na minimalnu proizvođačku i jedva da se održi proizvodnja jer je cijena 30 do 40 centi kao i za tikvice.

Sezona još nije u punom zamahu da proguta viškove – objašnjava Jovović dodajući da, ako bude dobra sezona, će faliti robe, što pokazuje da nijesmo izbalansirali ponudu i potražnju.Neminovno je da ćemo dosta uvoziti paradajz, papriku i ostalo povrće iz Albanije jer su oni dosta uznapredovali u smislu proizvodnje i pakovanja. Izdigli su se iznad nas kada je u pitanju uniformna ambalaža. Mi moramo više da obratimo pažnju na pakovanja, kalibriranja, dizajn… Naši proizvodi su ekstra kvaliteta ali nemamo adekvatnu ambalažu koja bi mogla da prati taj kvalitet – tvrdi Jovović.

Što se tiče cijena, kako navodi, kako bude rasla tražnja biće i veće cijene.

– Naši građani će da trpe ako bude ekstra dobra sezona jer će biti skok cijena poljoprivrednih proizvoda na jesen – tvrdi Jovović.

Situacija je sada dobra, i godina je rodna tako da smatra da će biti i zarade.

– U proljeće je loše krenulo, ali se sada korigovalo. Visoke temperature u maju su sve ,,ispeglale“. Nadamo se da neće biti vremenskih neprilika koje su parcijalno zahvatile crnogorsku proizvodnju od Župe do Pljevalja. Vidim da je proizvodnja na nekom solidnom nivou i da se nije posustalo bez obzira na skok inputa đubriva i nafte – naglašava Jovović dodajući da je proizvodnja na prošlogodišnjem nivou čak i veća.

– Ljudi nemaju izbora. Moraju da rade, čim godinama ulažete u jedan sektor ne možete prestrojiti proizvodnju i povući se – poručuje Jovović.

Vlasnik porodične farme koza i sirare Radivoje Miljanić kaže da još ne ,,osjećaju“ veći priliv turista i da nikako nijesmo na nivou 2019. godine koji pominju političari.

Da li se očekuje veliki broj turista još ne znamo. Prodaja funkcioniše dosta solidno, ali to nije još na nivou 2019. godine. Daleko smo još od rezultata iz te godine. Kada je u pitanju prodaja sireva na nivou smo prošle godine, dok moje kolege imaju čak i manju prodaju – tvrdi Miljanić dodajući da je to na nivou od 30 do 40 odsto iz 2019. godine.

Cijene su korigovali prije mjesec i po kada je sve poskupjelo, i ne zna da li će opet povećavati cijene proizvoda.Ne znam kakav će biti odnos Ministarstva poljoprivrede i farmera. Nadam se da mlijeko neće poskupjeti. Čini mi se da u ovom momentu neće, jedino ako se desi novi potres na tržištu, jer su tu energenti najveći rizik. Niko ne može ništa da predvidi. Živi se od poneđeljka do poneđeljka – poručuje Miljanić.

A što se tiče mesa i mesnih proizvoda za turiste ćemo imati dovoljno, kazao je Pobjedi vlasnik i direktor kompanije Mesopromet Hilmija Franca.

– Mesa svježeg i mesnih proizvoda imaćemo dovoljno za cijelu sezonu, svih vrsta. Od teletine, junetine do piletine, svih vrsta – kazao je Franca.

On tvrdi da se cijene neće povećavati do kraja sezone.

Poslije sezone ćemo vidjeti, mada mislim da ne bi trebalo da poskupi ni tada – tvrdi Franca.

Naglašava da je sada potražnja povećana blago u odnosu na maj.koliko sve bude u redu i ne bude nekih turbulencija na evropskoj sceni sigurno će biti potražnja mnogo veća jer ima najava da će biti puno gostiju posebno iz okruženja – kaže Franca.

Uglavnom 70 odsto mesa uvozimo iz okruženja, prije svega Srbije, Hrvatske, Bosne…

Najviše se po, riječima France, za sezonu traži govedina i teletina, a sada su neke procjene da će potrošnja biti na nivou prošle godine koja je takođe bila dobra kada je potrošnja mesa u pitanju.