Vlasnici Mančester junajteda razmatraju prodaju kluba

Vlasnici Mančester junajteda razmatraju prodaju kluba

Mančester junajted (MANU.N) saopštio je u utorak da počinje proces istraživanja strateških alternativa, uključujući novu investiciju ili potencijalnu prodaju, 17 godina nakon što je američka porodica Glejzer kupila fudbalski klub engleske Premijer lige.

Porodica Glejzer sarađuje sa finansijskim savetnicima na procesu, koji bi mogao da dovede do delimične prodaje kluba na Old Trafordu ili investicija uključujući rekonstrukciju stadiona i infrastrukture, navodi se u saopštenju kluba.

Navijači Mančester junajteda traže promjenu vlasnika, a Glejzersi su bili meta intenzivnih kritika jer je tim pet godina prošao bez osvajanja trofeja. Poslednje srebro koje su osvojili bila je Liga Evrope i Liga kup 2017. godine.

„Dok nastojimo da nastavimo da gradimo istoriju uspeha kluba, odbor je odobrio temeljnu procenu strateških alternativa“, rekli su u saopštenju Avram Glejzer i Džoel Glejzer, izvršni kopredsedavajući i direktori Junajteda.

„Procijenićemo sve opcije kako bismo osigurali da najbolje služimo našim navijačima i da Mančester junajted maksimalno iskoristi značajne mogućnosti rasta koje su dostupne klubu danas i u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

U avgustu je britanski milijarder Jim Ratcliffe izrazio interesovanje za kupovinu Junajteda, preneo je Rojters. U to vreme, Elon Musk se takođe šalio o planiranju kupovine kluba.

Vlasnici su pod pritiskom jer Junajted zauzima peto mjesto u Premijer ligi na polovini sezone, koja je suspendovana zbog trenutnog Svjetskog prvenstva u Kataru.

Akcije Mančester junajteda skočile su za čak 20 odsto nakon što je Skaj njuz prvi izvestio o procesu prodaje, čime je klub dobio tržišnu kapitalizaciju od 2,6 milijardi dolara.

Kompanija je vredela 2,5 milijardi dolara na zatvaranju trgovanja u SAD u utorak. Na svom vrhuncu kao javno preduzeće, imala je tržišnu kapitalizaciju od 4,3 milijarde dolara u 2018.

Takođe u utorak, klub je saopštio da će zvezdani napadač Kristijano Ronaldo odmah otići, označavajući gorak kraj druge utakmice portugalskog kapitena na Old Trafordu nakon što je rekao da se osećao izdanim od strane kluba.

Glejzersi su kupili klub za 790 miliona funti (939,07 miliona dolara) 2005. godine u ugovoru sa visokom zaduživanjem koji je kritikovan zbog utovara dugova na klub.

Junajted je kotiran na njujorškoj berzi od 2012. godine, kada su Glejzersi prodali 10% svog vlasništva putem listinga i od tada prodali još akcija.

Raine Group je finansijski savjetnik, a Latham & Vatkins LLP je pravni savetnik Mančester junajteda.

Rothschild and Co. deluje kao finansijski savjetnik akcionara porodice Glejzer.

Među protestima navijača protiv Glejzersa bio je i jedan u maju 2021. koji je primorao na odlaganje domaće utakmice protiv Liverpula, jednog od najvećih rivala kluba. Bio je to prvi meč Premijer lige koji je odložen zbog protesta.

Junajted i Liverpul bili su među grupom velikih klubova koji su rekli da žele da osnuju Evropsku Superligu u aprilu 2021, ali su se potom povukli, delom zbog primedbi mnogih navijača u Engleskoj.

Liverpul takođe „istražuje prodaju“ prema rečima predsednika kluba Toma Vernera. U maju 2022, fudbalski klub Čelsi je prodat konzorcijumu predvođenom investicionom grupom predvođenom Tod Boehli i Clearlake Capital za 3,2 milijarde dolara (2,5 milijardi funti).

Junajted je završio na šestom mestu prošle sezone u svojoj najlošijoj Premijer ligi po osvojenim bodovima, ne uspevši da se kvalifikuje za unosno takmičenje Evropske Lige šampiona.

Osvojili su poslednju od svojih rekordnih 20 titula u najvišoj ligi 2013. godine, godine kada je veliki Aleks Ferguson napustio mesto menadžera posle više od 26 godina na čelu.

Klub je angažovao holandskog menadžera Erika Ten Haga iz amsterdamskog Ajaksa u pokušaju da preokrene svoje bogatstvo.