Piketu je naređeno da plati 950.000 dolara za rasističke, homofobične komentare

Piketu je naređeno da plati 950.000 dolara za rasističke, homofobične komentare

Brazilski trostruki šampion Formule jedan Nelson Pike mora da plati 5 miliona brazilskih reala (953.050 dolara) na ime moralne odštete za rasističke i homofobične komentare protiv vozača Mercedesa Luisa Hamiltona, presudio je u petak brazilski sud.

U intervjuu u novembru 2021, Pike je upotrebio rasnu vređanje misleći na sedmostrukog svetskog šampiona, kada je komentarisao Hamiltonov pad na Velikoj nagradi Velike Britanije sa Maksom Verstapenom.

Hamilton je pozvao na akciju za promenu „arhaičnog načina razmišljanja“ nakon što su se snimci intervjua pojavili na društvenim mrežama prošlog juna. Pike (70) se izvinio britanskom vozaču i rekao da su njegovi komentari pogrešno prevedeni. Pikeova ćerka Keli je Verstapenova partnerka.

U drugom snimku koji se kasnije pojavio, Pike je upotrebio rasistički i homofobični jezik protiv Hamiltona u intervjuu za podkast kada je opisao kako je Hamilton propustio prvenstvo 2016. Niko Rozbergu.

Hamilton, koji je prošlog juna dobio počasno brazilsko državljanstvo, jedini je Crni vozač u sportu.

Optužbe su podigle četiri grupe za ljudska prava, uključujući brazilsku Nacionalnu LGBT+ alijansu, koja je tražila da Piket plati 10 miliona brazilskih reala za navodnu moralnu štetu.

U svojoj odluci, sudija Pedro Matos de Arrudo je rekao da je iznos odštete dat „u smislu da ne treba ceniti samo reparativnu funkciju građanske odgovornosti, već i (i možda uglavnom) kaznenu funkciju, tako da, kao društvo, mi može jednog dana biti oslobođen od pogubnih dela koja su rasizam i homofobija“.