Pešić: Mitrović je novi kapiten, pozvali smo Tristana, ali…

Pešić: Mitrović je novi kapiten, pozvali smo Tristana, ali…

Košarkaši Srbije okupili su se sinoć u hali „Aleksandar Nikolić“ gdje su odradili prvi trening pred mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Selektor Svetislav Pešić je ranije tokom dana saopštio spisak igrača na koje računa za duele sa Finskom i Gruzijom , a ne njemu očekivano nema košarkaša iz NBA lige.

To znači da neće biti ni kapitena Bogdana Bogdanovića , člana Atlanta Hoksa, pa je Pešić morao da izabere novog, privremenog lidera tima.

Kako ni Vladimir Lučić nije bio u konkurenciju, izbor je spao na Luku Mitrovića , košarkaša Crvene zvezde. On će u petak, 23. februara od 20 časova u dvorani „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu imati debi u novoj ulozi protiv Finske, dok će naša reprezentacija tri dana kasnije gostovati selekciji Gruzije u Tbilisiju.

Pored Srbije, Finske i Gruzije u grupi G kvalifikacija za EP 2025. nalazi se i selekcija Danske.

Na Evrobasket će se plasirati dva najbolja tima iz grupe pored Finske, koja je kao jedan od domaćina već obezbedila mesto na turniru.

To znači da je „orlovima“ za mjesto na kontinentalnom prvenstvu potrebno da budu bolji bar od jednog od dva preostala tima u grupi.

„ Ovo je naše prvo okupljanje posle SP u Manili, vjerovatno i poslednje do Olimpijskih igara. Prioriteti su najvažniji, znamo zašto smo se skupili, to je EP 2025, ali naravno da uvijek tamo negdje stoji zbog nemogućnosti kvalitetnih priprema za OI i da vidimo šta možemo od ovog okupljanja i kroz ove dvije utakmice da vidimo šta možemo da dobijemo za Olimpijske igre. To su dvije različite ekipe, sa dva različita stila, moderna košarka, sa velikom tranzicijom, Finci su napravili veliki napredak i kroz struku i kroz igrače. Uvijek je drugačiji osjećaj svih ekipa, ali i reprezentativni. Moramo da radimo na toj odbrani od tranzicije, Gruzija je drugačija ekipa, sa Šengelijom i ovim iz Tenerifea Šermadinijem, dobili su novog stranca, novog našeg trenera, Džikića, igraju ‘insajd košarku‘“, rekao je Pešić.

Objasnio je neke izostanke sa spiska.

„ Naše je da vidimo gdje se nalazimo. Odredili smo 15 igrača, na neke nismo mogli da računamo, htjeli smo da tu budu i Milutinov i Topić, ali zbog povreda nisu mogli. Htjeli smo da uključimo i Tristana Vukčevića iz Partizana, ali on tek idućeg mjeseca puni 21 godinu i tek od sledećeg mjeseca po pravilima FIBA može da igra za našu reprezentaciju. Na Lučiča ne možemo da računamo, on je bio na spisku, ali je obnovio povredu, nije ništa opasno. Jović je stigao, ostao je u Nišu, na njega vjerovatno ne možemo da računamo, zbog situacije u njegovoj porodici jer se to nije promijenilo od Manile. Smailagić je bolestan, nije igrao Kup, on je na ispitivanjima, traže se razlozi zbog čega se to kod njega obnovilo. Sad je stigao Guduruć, Petrušev isto igrao Kup, dolazi kasnije, ali sa dobrim raspoloženjem, jer su osvojili Kup. Čestitam Zvezdi osvajanje Kupa i to je to „, dodao je Pešić.