Katarski ministar optužio Njemačku za „dvostruke standarde“

Katarski ministar optužio Njemačku za „dvostruke standarde“

BERLIN – Katarski ministar spoljnih poslova optužio je Njemačku za „dvostruke standarde” zbog kritika na račun ljudskih prava domaćina Svetskog prvenstva i branio je svoje pozivanje njemačkog ambasadora, u novinskom intervjuu objavljenom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Katar se suočio sa intenzivnim kritikama grupa za ljudska prava zbog tretmana radnika migranata, koji zajedno sa drugim strancima čine većinu stanovništva zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara pozvalo je prošlog meseca njemačkog ambasadora zbog komentara ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer da bi stanje ljudskih prava u zemlji trebalo da bude uračunato u to da li će ona biti izabrana za domaćina Svetskog prvenstva.

„S jedne strane, njemačko stanovništvo je dezinformisano od strane vladinih političara; s druge, vlada nema problema sa nama kada je reč o energetskim partnerstvima ili investicijama“, rekao je šeik Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani za list Frankfurter algemajne cajtung. u intervjuu.

„Nerviraju nas dvostruki aršini“, rekao je on, dodajući da se Katar suočio sa sistematskom kampanjom protiv njega u 12 godina od izbora za domaćina Svetskog prvenstva sa kojom se, kako je rekao, nije suočila nijedna druga zemlja.

„Ironično je kada se ovaj ton čuje u zemljama u Evropi koje sebe nazivaju liberalnim demokratijama. Zvuči veoma arogantno, iskreno i veoma rasistički“, rekao je on za novine.

Al-Tani je opisao pozive na bezbednosne garancije za manjine – koje je Faeser tražio kao preduslov pre nego što je pristao da prisustvuje Svetskom prvenstvu – kao suvišne i rekao da bi njemački političari trebalo više da se fokusiraju na zločine iz mržnje koji se dešavaju unutar granica njihove zemlje.