NASCAR izrekao najveću timsku kaznu u istoriji protiv Hendrika

NASCAR izrekao najveću timsku kaznu u istoriji protiv Hendrika

NASCAR je u srijedu izrekao najveću kombinovanu kaznu za jedan tim u istoriji serije, udarivši Hendrick Motorsports za modifikovanje dijelova koji odbijaju vazduh prošlog vikenda na Finiks Racevai-u.

Hendriku je izrečena kombinovana kazna od 400.000 dolara — po 100.000 dolara svakom od četiri šefa posade, zajedno sa suspenzijama za četiri trke za kvartet — i vozačima je dao 100 poena u regularnoj sezoni i 10 poena za plej-of. Iako je NASCAR izdao veće novčane kazne i suspenzije, Hendrikove kazne su najveća kombinovana kazna za jednu organizaciju.

NASCAR-ov pobednički tim rekao je da će se žaliti. Vilijam Bajron je pobeđivao u uzastopnim trkama za Hendrika da bi HMS-u doneo dve pobede u prve četiri trke u sezoni, a Aleks Boumen je bio lider u seriji kupa pre nego što mu je oduzeto 100 poena.

„U petak na Phoenik Racevai-u, NASCAR je identifikovao lamele na našim trkačkim automobilima tokom dobrovoljne inspekcije 35 minuta nakon otvaranja garaže i pre aktivnosti na stazi“, navodi Hendrik Motorsports u saopštenju. „NASCAR je preuzeo delove otprilike četiri sata kasnije bez prethodne komunikacije. Situacija nije imala uticaja na subotnju kvalifikacionu sesiju ili trku u nedelju.”

HMS je takođe rekao da je „razočaran“ kaznama i da će se žaliti na osnovu činjenica koje uključuju:

— Rešetke dostavljene timovima preko NASCAR-ovog ovlašćenog dobavljača iz jednog izvora ne odgovaraju dizajnu koji je dostavio proizvođač i odobrio NASCAR,

— Dokumentovana nedosledna i nejasna komunikacija organa za sankcionisanje posebno u vezi sa žaluzinama, i

— Nedavne uporedive kazne koje je izdao NASCAR odnose se na probleme otkrivene tokom inspekcije posle trke

Hendrik je rekao da neće tražiti odlaganje suspenzije šefa posade za trku ove nedelje u Atlanti kada počne proces žalbe.

Džastin Hejli i njegov tim iz Kaulig Racinga dobili su istu kaznu, a NASCAR se ne slaže sa argumentom da delovi nisu bili u skladu kada su primljeni.

„Bilo nam je očigledno da su ovi delovi modifikovani u oblasti koja nije odobrena“, rekao je stariji potpredsednik za takmičenje NASCAR-a Elton Sojer.

NASCAR je konfiskovao lamele timova Hendrika posle treninga na Finiks Racevai-u. Lamele se nalaze na vrhu kanala hladnjaka i usmeravaju vazduh iz haube, a sve modifikacije mogu uticati na silu pritiska. Kazneni penali spustili su Boumena sa prvog na 23. mesto na tabeli Kupa, Bajrona sa četvrtog na 29. i Kajla Larsona sa petog na 32. mesto.

Čejs Eliot, koji se nije takmičio u Feniksu zbog preloma noge, nije kažnjen. Pošto njegov zameni vozač ne dobija bodove u seriji kupova, Džoš Beri takođe nije kažnjen.

NASCAR je, u međuvremenu, takođe kaznio Denija Hemlina sa 25 poena i 50.000 dolara za namjerno uništenje Rosa Čestejna u poslednjem krugu u nedelju.